Безсмертний порівняв ЧС з футболу у Росії з Олімпіадою у нацистській Німеччині

Безсмертний порівняв ЧС з футболу у Росії з Олімпіадою у нацистській Німеччині
Фото: EPA/UPG

Політик нагадав, що Німеччина майстерно рекламувала Олімпіаду 1936 року

Чемпіонат світу з футболу у Росії сьогодні нагадує нам про подібні події серпня 1936 року, коли у нацистській Німеччині відбулися Олімпійські ігри. Історія повторюється вдруге, і цей Чемпіонат може стати зрежисованим тріумфом Володимира Путіна. На цьому наголосив український політик, колишній віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний.

«Упродовж двох тижнів серпня 1936 року в Берліні проходили Літні Олімпійські ігри. Послабивши плани територіальної експансії, гітлерівський режим використовував спортивне свято, щоб засліпити численних іноземних гостей і журналістів блиском нібито миролюбної і терпимої Німеччини», - сказав він.

Безсмертний нагадав, що Німеччина майстерно рекламувала Олімпіаду, використовуючи барвисті плакати і поширюючи друковані видання. Напружена пропагандистська робота тривала і після закінчення Ігор, увінчавшись виходом у 1938 році суперечливого фільму «Олімпія». Режисером картини стала прихильниця нацизму Лені Ріфеншталь. Зняти цей фільм її уповноважив німецький уряд.

Політик також звернув увагу на те, що в «Олімпії» використані реальні кадри, на яких Гітлер з трибун аплодує і радіє, коли німецькі спортсмени вириваються вперед, і барабанить пальцями по коліну, коли вони залишаються позаду. Ці кадри, зняті прихованою камерою, були зроблені навмисно, з метою показати людську сторону жорстокого диктатора.

«Зараз з проведенням чергового спортивного свята історія повторюється вдруге. Чемпіонат світу з футболу у Росії – це зрежисований тріумф Путіна. Для Росії це не спортивне свято, а нагода натягти чергову іміджеву маску», - наголосив Безсмертний.

При цьому людство за любов’ю до футболу і спорту «знову може проґавити моральну межу, за якою стає мовчазним співучасником утвердження тоталітарного режиму», резюмував політик. 

Нагадаємо, відомий французький сатиричний журнал Charlie Hebdo помістив на обкладинку нового номера карикатуру, присвячену Чемпіонату світу з футболу в Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: