Близько 100 тисяч кримчан змушені були виїхати з півострова - британські ЗМІ

Близько 100 тисяч кримчан змушені були виїхати з півострова - британські ЗМІ
segodnya.ua

За останні два місяці число біженців з Криму різко зросло у зв'язку з репресіями, що стають дедалі жорсткішими.

З того моменту, коли російські військові захопили цей регіон в березні 2014 року, ті, хто не захотів миритися з режимом Кремля, почали залишати півострів. Більшість з них оселилися в інших частинах України, в тому числі в Києві.Про це пише The Telegraph UK.

«Нові дані вказують на те, що кількість кримчан, які залишили півострів, набагато більша, ніж вважалося раніше. Приблизно 21 тисяча вихідців з Криму офіційно зареєстровані в Україні як «внутрішньо переміщені особи», проте відомо, що набагато більше людей не пройшли процедуру реєстрації. За даними женевської організації Internal Displacement Monitoring Centre, загальне число людей, які вимушено залишили Крим, становить 50-60 тисяч осіб», - зазначає видання.

Але Таміла Ташева, співзасновник і координатор української благодійної організації «Крим-SOS», вважає, що в реальності ця цифра становить 100 тисяч. «Наші офіси завалені зверненнями з проханнями допомогти людям і їхнім дітям», - зазначила вона.

Ці нові дані засновані на інформації, яку оприлюднила українська влада. З січня 2015 року по квітень 2016 року 73,1 тисячі людей покинули територію Криму і переїхали в прилеглі райони України, повідомляє служба охорони державного кордону. У ці часові рамки не потрапили перші дев'ять місяців російської окупації Криму та період часу після квітня 2016 року. Тому Ташева вважає, що реальне число біженців становить приблизно 100 тисяч людей.

Що стосується можливих причин такого відтоку, активісти вказують російську кампанію із боротьби з інакомислячими. Арешти і незрозумілі зникнення людей стали в Криму звичним явищем. З найбільшою підозрою в Криму ставляться до представників татарської меншини - спільноти в 230 тисяч осіб, яких вважають споконвічними жителями півострова.

«У минулому році Росія перешкодила Організації з безпеки і співробітництва в Європі відправити своїх спостерігачів до Криму, щоб ті провели оцінку ситуації з захистом прав на півострові. Але група експертів ОБСЄ збирала інформацію в інших частинах України і віддалено проводила опитування серед жителів Криму. В результаті експерти дійшли висновку, що російський режим «значною мірою вплинув» на «права і фундаментальні свободи» всіх жителів Криму, особливо тих, «хто виступав проти анексії», з відзначає видання.

 Тим часом, Росія вказує на поведінку нової української влади, пояснюючи так виникнення різних труднощів. У листопаді 2015 року український уряд перестав забезпечувати Крим електроенергією, в результаті чого жителі півострова залишилися без електрики на два тижні. З тих пір Росія забезпечує Крим електроенергією. Разом із тим, Ташева підкреслює - Росія, як окупант, несе повну відповідальність за благополуччя жителів півострова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: