Британська прем’єрка шукає компромісне рішення в переговорах із ЄС

Британська прем’єрка шукає компромісне рішення в переговорах із ЄС
Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей

Тереза Мей готова збільшити перехідний період виходу Британії із ЄС

Очільниця уряду Великої Британії в четвер заявила про те, що готова збільшити перехідний період в рамках виходу із ЄС на декілька місяців. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Тим самим Тереза Мей намагається зняти головну перешкоду для досягнення домовленості щодо виходу – щодо гарантування відкритості кордону між Республікою Ірландія і британською Північною Ірландією. Збільшення перехідного періоду, в рамках якого Велика Британія по суті залишатиметься в рамках митного союзу ЄС, дозволить попередити фактичне від’єднання Північної Ірландії в економічному плані від решти країни.

Однак решта країн ЄС вимагає гарантувати застосування запасного механізму, який зберігатиме відкритість кордонів між Республікою Ірландія і британською Північною Ірландією, якщо не вдасться досягнути кінцевої угоди про новий формат відносин. Проте це означатиме встановлення економічного кордону між Північною Ірландією і рештою Великої Британії, чого Тереза Мей не може дозволити.

Однак очільниця британського уряду наголосила на тому, що мова йде про збільшення перехідного періоду лише на декілька місяців. При цьому Тереза Мей наголосила, що дана ідея зовсім не означає відмову від плану на грудень 2020 року мати нову угоду щодо режиму взаємодії між ЄС і Великою Британією після Brexit. Проте сама ідея збільшити перехідний період викликала критику в середовищі Консервативної партії.

Прихильники радикального розриву із ЄС вважають, що за такою ідеєю Терези Мей може стояти бажання фактично залишити країну в рамках ЄС. При цьому критики прем'єр-міністра в середині її партії нагадують, що в рамках перехідного періоду Лондон все одно буде змушений платити кошти в єдину казну ЄС. Для багатьох політиків-консерваторів ідея продовження таких виплат після березня 2019 року є анафемою і зрадою ідеалів референдуму червня 2016 року. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: