Чехія і Швеція заперечили свою причетність до розробки отрути «Новачок»

Чехія і Швеція заперечили свою причетність до розробки отрути «Новачок»
Слідчі у захисних костюмах на місці, де знайшли отруєних Сергія та Юлію Скрипаль

Джерелами походження нервово-паралітичної речовини «Новачок» Захарова назвала Велику Британію, Словаччину, Чехію та Швецію

Чехія непричетна до створення отруйної речовини групи «Новачок». Про це в суботу, 17 березня, заявила міністр оборони Чехії Карла Шлехтова, а заяви МЗС Росії назвала «абсурдними».

Так голова військового відомства прокоментувала твердження офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової, яка раніше назвала Прагу, як одне з можливих місць походження «Новачка», повідомляє DW.

Міністр закордонних справ Чехії Мартін Стропницький також критично відгукнувся про твердження, яке «неможливо чимось підкріпити». У своєму повідомленні в Twitter міністр назвав слова речниці російського МЗС спробами «маніпуляції інформацією в громадському просторі».

Між тим, твердження про причетність до розробки хімічної речовини також заперечила Швеція. Міністер закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом визнала «неприйнятними і необґрунтованими» твердження російської сторони.

Раніше офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова в ефірі телеканалу «Россия 24» спростувала розробку отрути «Новачок» в Росії і СРСР. «Найбільш ймовірними» джерелами походження нервово-паралітичної речовини «Новачок» Захарова назвала Велику Британію, Словаччину, Чехію та Швецію.

Як відомо, отруєних росіян – Сергія Скрипаля і його дочку Юлію – знайшли без свідомості в центрі міста Солсбері в неділю, 4 березня.

У Великобританії встановили, що колишнього російського шпигуна та його доньку  отруїли нервово-паралітичною речовиною військового типу «Новичок», яку розробляла Росія.

Нагадаємо, 15 березня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що безрозсудна поведінка Росії протягом багатьох років стала фоном для отруєння на території Великої Британії екс-російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. 

Раніше стало відомо, що Британія припиняє двосторонні зв'язки з Росією.

У середу Велика Британія вирішила вислати з країни 23 російських дипломата, тому що уряд вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Посольство Росії назвало рішення Великої Британії про висилку 23 дипломатів РФ неприйнятним.

23 російських дипломати поїдуть з країни 20 березня.

Глава МЗС Британії Борис Джонсон під час нещодавньої зустрічі з послом Росії Олександром Яковенком у відповідності з «британським протоколом» не потиснув йому руку.

Росія вирішила вислати з країни 23 дипломатичних співробітників посольства Великобританії в Москві.

Міністерство закордонних справ Великої Британії відреагувало на видворення 23 своїх дипломатів з РФ, зазначивши, що відповідь російської держави не змінює фактів і саме Росія є тією, хто грубо порушує міжнародне право.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: