Демарш «Газпрому» дозволив Україні не виконувати правило «бери або плати»

Демарш «Газпрому» дозволив Україні не виконувати правило «бери або плати»

За словами Коболєва, відмова «Газпрому постачати Україні газ «коштуватиме йому багатьох політичних проблем в Європі»

Відмова «Газпрому» постачати газ «Нафтогаз України» позбавляє його права на виконання угоди «Бери або плати» у 2018 році.

Про це заявив глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв в ефірі «5 каналу».

«Важко сказати, чи будуть вони (постачання газу, - ред.) чи ні, тому що наше розуміння ситуації дуже просте. Це не рішення «Газпрому». Від того, що вони зробили сьогодні, а вони зробили дві речі – вони не виконали свої зобов'язання за контрактом, який переглянув попередній трибунал. Це автоматично означає, що вони не зможуть вимагати у нас у цьому році take or pay, однією цією помилкою. Вартість цієї помилки для менеджменту «Газпрому» - це потенційно сотні мільйонів доларів», — сказав голова правління.

За словами Коболєва, відмова «Газпрому постачати Україні газ «коштуватиме йому багатьох політичних проблем в Європі».

Нагадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: