«Нафтогаз» виграв суперечку з російським «Газпромом»

«Нафтогаз» виграв суперечку з російським «Газпромом»

За рішенням Стокгольмського арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів

НАК «Нафтогаз» виграв суперечку з російським «Газпромом».

Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз».

«Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту», - зазначили в прес-службі.

«За рішенням Стокгольмського арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» погоджених обсягів газу для транзиту», - додали в «Нафтогазі».

Зазначається, що Арбітражний суд відхилив вимоги «Газпрому» щодо штрафів за начебто незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

«Нафтогаз» в арбітражі хотів витребувати від «Газпрому» близько $16 млрд, перегляду тарифів, розблокування віртуального реверсу і можливість оформлення транзитного контракту на іншого оператора.

Контракт на транзит між компаніями діє на період 2009-2019 років. Згідно з документом, «Газпром» повинен щорічно передавати не менше 110 млрд куб. м газу для його транзиту по території України.

Як повідомлялося, російський «Газпром» відмовився виплачувати штраф на суму 172 млн грн, накладений Антимонопольним комітетом, тож стягнення коштів наразі відбувається у примусовому порядку.

Нагадаємо, у лютому 2016 року АМКУ ухвалив рішення накласти на російський «Газпром» штраф у сумі 85,9 млрд грн через порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

«Газпром» пройшов всі судові інстанції, однак суди залишили без розгляду скарги компанії.

Згодом АМКУ нарахував 100% пені на 85,9 млрд грн штрафу ПАТ «Газпром» у сумі 85,966 млрд грн.

У грудні 2016 року Господарський суд Києва задовольнив позов АМКУ щодо примусового стягнення штрафу і пені з «Газпрому» у сумі 172 млрд грн.

«Газпром» оскаржив це рішення у Київському апеляційному господарському суді, однак 22 лютого суд апеляційної інстанції відхилив скаргу російської компанії, а пізніше таке саме рішення ухвалив Вищий господарський суд України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: