Депутати придумали новий спосіб звільнення міністрів, які погано працюють

Депутати придумали новий спосіб звільнення міністрів, які погано працюють
Євгенія Кравчук: якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем'єр-міністр протягом 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення

Вихід парламентарі бачать через механізм інтерпеляції, який означає право парламенту порушити питання про відповідальність того чи іншого міністра

Депутати владної фракції «Слуга народу» ініціювали створення нового механізму звільнення міністрів через Верховну Раду.

Про це повідомила заступниця глави «Слуги народу» Євгенія Кравчук у Facebook.

«Ефективність роботи міністрів треба контролювати. Стаття 85 Конституції покладає цю функцію на Верховну Раду. Втім, у нас відсутні законодавчі положення, які б конкретизували таке конституційне право парламенту», – пояснила вона причину виникнення нової ініціативи.

Вихід парламентарі бачать через механізм інтерпеляції, який означає право парламенту порушити питання про відповідальність того чи іншого міністра. Законопроєкт «Про інтерпеляцію» підготували депутатки Ольга Совгиря, Галина Третьякова та сама Кравчук.

У проєкті йдеться, що ініціювати процедуру зможе певний комітет або 45 народних депутатів. Далі питання розглядається в профільному комітеті, а коли він дає висновок — виноситься на пленарне засідання.

«Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем'єр-міністр протягом 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення», – пише Кравчук.

Якщо ж прем’єр не виконує цього рішення, питання про звільнення міністра включається у порядок денний Ради автоматично і парламентарі вже самостійно його звільняють.

«Щодо міністрів оборони і закордонних справ (квоти президента в уряді, – ред.) – Рада рекомендує президенту звільнити їх, якщо дає негативну оцінку за результатами інтерпеляції», — додала депутатка.

Бажання посилити вплив Ради на виконавчу владу Кравчук пояснила тим, що Україна – парламентсько-президентська республіка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: