Держдеп стурбований планом бойовиків затопити «ядерну» шахту

Держдеп стурбований планом бойовиків затопити «ядерну» шахту
Шахта Юнком

Затоплення може становити загрозу для постачання питної води для тисяч українців

Державний департамент США стурбований планами ОРДЛО затопити шахту «Юнком», де СРСР проводив ядерне випробування. Про це заявила речниця Державного департаменту Гедер Науерт.

«Плани, керованих Росією сил, затопити покинуту шахту Юнком – місце проведення ядерного випробування в 79 році, може становити загрозу для постачання питної води для тисяч українців на контрольованій Росією території східної України. Ми закликаємо Росію та керовані нею сили діяти відповідально», - написала вона у Twitter.

Нагадаємо, бойовики терористичної організації «ДНР» збираються затопити шахту «Юнком» в населеному пункті Бунге, за 43 кілометри від окупованого Донецька. Орієнтовно 14 квітня буде відключено кілька насосів шахти, в результаті чого шахта «Юнком» буде поступово затоплена.

Раніше ЗМІ бойовиків повідомляли, що на підприємстві вівся демонтаж устаткування. Стверджувалось, що «мокра» консервація об'єкта «Кліваж» шахти «Юний комунар» не призведе до забруднення навколишнього середовища і що до таких висновків після проведення досліджень прийшли «вчені».

Зазначимо, об'єкт «Кліваж» — підземний ядерний вибух у мирних цілях на території України на Донбасі. Потужність ядерного заряду 0,2–0,3 Кт тротилового еквіваленту, який було здійснено на території Української РСР на східному крилі шахти «Юнком» (м. Юнокомунарівськ, Єнакієвської міськради, ВО «Орджонікідзевугілля») на глибині 903 м між вугільними пластами «Дев'ятка» та «Цегельний» 16 вересня 1979 р. о 9 годині (GMT). Мета вибуху — зниження напруги в гірничому масиві, що врешті-решт мало підвищити безпеку відпрацювання вугільних пластів. Унаслідок ядерного вибуху виникла порожнина радіусом 5–6 м, навколо якої сформувалася зона зім'яття (зминання) і дроблення радіусом 20–25 м. Рівень радіоактивності у гірничих виробках і шахтних водах за період спостережень 1979–2000 рр. перебував на фоновому рівні. Після здійснення вибуху відзначено зниження частоти викидів вугілля та породи. В період 1980-85 рр. на горизонті 826 м, розташованому на 77 м вище рівня зарядної камери, відпрацьовано вугільні пласти «Мазур» та «Дев'ятка». Наразі занепокоєння екологів викликає небезпека затоплення шахти «Юнком», де здійснено атомно-вибуховий експеримент «Кліваж».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: