Директор Антарктичного центру розповів, навіщо українській полярній станції треба закупити морозилки

Директор Антарктичного центру розповів, навіщо українській полярній станції треба закупити морозилки
Станція «Академік Вернадський» має унікальний найдовший ряд безперервних метеорологічних спостережень в районі Антарктичного півострова

Для сучасних біохімічних та генетичних досліджень потрібне заморожування зразків при температурі від мінус 80 градусів і нижче, - науковець

Виконувач обов’язків директора Антарктичного центру Євген Дикий в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» розповів, що для сучасних біохімічних та генетичних досліджень потрібне глибоке заморожування зразків при температурі від мінус 80 градусів і нижче, бо час спирту та формаліну давно минув.

За словами Дикого, наразі кліматичні спостереження одні з найважливіших. «Тому на станції «Академік Вернадський», що має унікальний найдовший ряд безперервних метеорологічних спостережень в районі Антарктичного півострова, будемо повністю оновлювати обладнання», - пояснив науковець.

Зокрема, як зазначив Дикий, на станції було виявлено найвищий темп глобального потепління: середня річна температура піднялась на три градуси з 1970-х років. «Щоб ви розуміли, це різниця між Києвом і Таллінном (Естонія), якщо порівнювати клімат», - говорить полярник.

«Дуже важливо, щоб спостереження за зміною клімату здійснювались за допомогою нових сучасних приладів. Тому за 37 тис. євро ми купуємо повністю автоматичну фінську метеостанцію. Також закуповуємо малі автоматичні метеостанції для вивчення змін мікроклімату на нашому моніторинговому полігоні, доповнюємо парк автоматичних фотокамер, що у нас ведуть неперервні спостереження за гніздовими колоніями пінгвінів в рамках тривалого міжнародного експерименту з екологічного моніторингу стану Південного океану», - розповів науковець.

 

 

.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: