Директор «Музею Майдану» скаржиться, що влада хотіла поселити цей заклад на Троєщині

Директор «Музею Майдану» скаржиться, що влада хотіла поселити цей заклад на Троєщині

Ігор Пошивайло розповів про те, чому в музею зі статусом Національного досі немає власного приміщення

Директор «Музею Майдану» Ігор Пошивайло в інтерв’ю «Главкому» розповів про стосунки із владою, зокрема про те, як музей хотіли «поселити» далеко від центру міста.
«Музей Майдану» має розташовуватися в центрі Києва, там, де відбувалася Революція гідності, інакше в ньому не має жодного сенсу, – підкреслив він. - Ми хотіли отримати земельну ділянку для спорудження музейного комплексу по Інститутській, 3-5. Були варіанти з тимчасовими приміщеннями в Українському Домі або в Жовтневому палаці. Але поки що жоден із варіантів не пройшов. Щодо Інститутської, то це був би ідеальний варіант, але ділянку на цій уже Алеї Героїв Небесної Сотні Київрада нам не виділяє. Щодо Українського Дому, то вели перемовини з ДУС, щоб нам виділили третій або п’ятий поверх, де частково розміщуються фонди Музею історії міста Києва. Однак там лише 1000 квадратних метрів, а нам потрібно в п’ять разів більше».
Окрім того, як пояснюють у керівництві ДУС, третій поверх, де відбуваються комерційні заходи, виставки-продажі, є прибутковим для Українського дому, тому просто так музеї ці площі вони передати не можуть.
«Український дім запропонував нам частину вільних площ на 5-му поверсі на загальних підставах, платити за оренду площ, комунальні платежі, тобто на тих самих умовах, що й інші виставкові проекти на цій території, а щодо підземних фондосховищ – вони потребують ремонту. Наразі ми цього собі фінансово дозволити не можемо, та і ДУС особливо допомагати не поспішає. На наші листи й технічні умови до приміщення, Фонд державного майна запропонував нам в оренду приміщення у віддалених районах, зокрема на Оболоні та Троєщині. Але зрозуміло, нам вони не підходять», - додав Пошивайло.
Директор «Музею Майдану» згадав, що також був ще варіант приміщення в Будинку профспілок по вул. Хрещатик, що перебуває на реконструкції. Але й тут виникла проблема.
«Як відомо, інвестор, який фактично відбудовує цю будівлю, забере в підсумку 1/3 приміщень, що належать профспілці. Профспілка ж отримає 2/3. Ми дивилися ці площі. Там висота стелі 3,5 м, для музейних залів це занизько. Тому цей варіант також не підходить, хіба що треба робити спеціальну реконструкцію під наші потреби. Залишається варіант із Жовтневим палацом», - повідомив директор.
Ігор Пошивайло також заявив, що був варіант тимчасового приміщення на Грінченка, 1, поблизу Головпошти, на території Міністерства аграрної політики. «Але керівництво ДП «Спецагро» з нами навіть зустрічатися не захотіло. Вважаю, неготовність надати нам відповідне приміщення чи ділянку під будівництво лежить в політичній площині, усе інше – це формальні приводи нам відмовити», - поскаржився Пошивайло.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: