Екс-посли США знову виступили за необхідність озброєння України

Екс-посли США знову виступили за необхідність озброєння України
Екс-посол США в Україні Джон Хербст

Передача летальної зброї Україні має стати частиною загальної стратегії посилення тиску на РФ

Колишні посли США в Україні Стівен Пайфер (1998-2000) і Джон Хербст (2003-2006) на сторінках видання The Washington Times опублікували статтю, в якій вкотре наводять аргументи щодо доцільності прийняття Вашингтоном позитивного рішення щодо передачі Києву летального оборонного озброєння.

На їх думку рішення адміністрації Барака Обами щодо відмови передавати Україні протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) було помилковим, оскільки саме в цій сфері українські збройні сили відчували брак надійних систем. В той же час РФ активно використовувала танкові сили, в тому числі в боях за Донецький аеропорт і Дебальцево в 2015 році. Окрім того, як вважають Пайфер і Хербст, таке рішення стало результатом персонального небажання 44 американського президента надати Україні летальне оборонне озброєння, не зважаючи на позиції як представників його уряду так і членів Конгресу.

Екс-посли США чітко наголошують на тому, що офіційний Київ розуміє всю марність спроб навіть із можливою допомогою американських ПТРК спробувати вирішити конфлікт військовим способом. Отримання летального оборонного озброєння від США, як переконують Пайфер і Хербст, лише посилити ефект стримування на лінії розмежування і дозволить попередити подальший російський наступ. Окрім того, якщо Кремль усвідомлюватиме ціну подальшої агресії, як пишуть американські експерти і колишні дипломати, це може змусити РФ поводитися конструктивно в питанні врегулювання конфлікту.

Надання Україні летального оборонного озброєння також може стати частиною великої стратегії посилення тиску на РФ разом із посиленням санкційного режиму. Це все разом може в кінці кінців сприяти реалізації заявленої Рексом Тіллерсоном цілі щодо необхідності покращення відносин США і РФ через врегулювання конфлікту на Донбасі.

Врешті решт Стівен Пайфер і Джон Хербст попереджають про те, що ініціатива Володимира Путіна щодо готовності РФ розмістити на Донбасі миротворців ООН може бути спробою попередити передачу Україні летального оборонного озброєння із боку США. Однак, не зважаючи на бажаність розміщення «голубих шоломів» на сході України, Вашингтон не повинен відмовлятися від ідеї необхідності посилення обороноздатності українських збройних сил через передачу ПТРК. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: