Експерт-міжнародник пояснив, що стоїть за рішенням Трампа вивести війська з Афганістану

Експерт-міжнародник пояснив, що стоїть за рішенням Трампа вивести війська з Афганістану

Анатолій Максимов, експерт-міжнародник

Світлина: Главком/Станіслав Груздєв

За словами експерта Анатолія Максимова, якщо Талібан прийде до влади, то про права і свободи людини можна забути

Трамп має намір переобратися у 2020 році. Тому він вирішив укласти «перемир’я» з терористичною організацією Талібан. І запропонував вивести війська з Афганістану в обмін на те, що Талібан вижене зі своєї території інші терористичні організації – ІДІЛ, Аль-Каїду – які загрожують безпеці США. Про це розповів експерт-міжнародник Анатолій Максимов під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Зараз в Афганістані ми спостерігаємо три терористичних угрупування – Талібан, Аль-Каїду та ІДІЛ. Талібан – рідний афганський рух, який виник після виведення військ СРСР  з числа моджахедів, які боролися проти совєтів. У 90-х роках рух Талібан заснував Мухаммед Омар. Талібанівці контролюють значну територію в Афганістані, але це сільська територія. Зараз цей рух бореться проти США, які ввели свої війська після подій 11 вересня 2001 року. Нагадаю, що за два дні до цих трагічних подій Америка зверталася до Талібану, щоб видати Бен Ладена, який переховувався в Афганістані, але їй було відмовлено», - говорить Максимов.

На думку експерта, заяву Трампа про вивід військ з Афганістану треба розглядати як виконання його передвиборчої програми і прагнення переобратися у 2020 році. Адже він обіцяв закінчити всі війни, які веде Америка – Сирія, Афганістан, Ірак. Війна в Афганістані, яка вже триває 17 років, бюджету США обходиться в 40-50 млрд доларів на рік.

Талабан має свій офіс у Катарі, його політичні представники їздять на перемовини. «Вони відчули «запах крові», що можуть прийти до влади. Тому і пішли на переговори зі США. В обмін на виведення американських військ пообіцяли, що витіснять зі своєї території Аль-Каїду та ІДІЛ. Але я поки що сумніваюся, що варто розраховувати на якісь реальні поступки», - зазначає Максимов.

За його словами, якщо Талібан прийде до влади, то про права і свободи людини можна забути. Там буде встановлено шаріат. А США, допустивши Талібан до влади,  таким чином продемонструють, що зрадили своїм принципам свободи і демократії.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: