Експерт пояснила, чому розрекламована Аваковим система автоматичного фіксування порушень на дорогах може не запрацювати

Експерт пояснила, чому розрекламована Аваковим система автоматичного фіксування порушень на дорогах може не запрацювати

Проблема – у недосконалості законодавства та відсутності інвестицій

Сьогодні українці мають «армагедон» на дорогах. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловила координатор Національної програми із запобігання дорожньо-транспортному травматизму Traffic Challenge Ольга Дробишева.

«Усі розуміють, що систему потрібно впроваджувати, - зазначила вона, коментуючи розрекламовано міністром МВС Арсеном Аваковим нову систему автоматичного фіксування порушень ПДР. - Але є два питання, які не дозволяють це зробити швидко: фінансування й законодавство».

«У нас певний час тому вже була на дорогах відеофіксація. Але раптом вона зникла. Чому? Було таке, стояли люди з візирами, фіксували. Але потім усе це кудись випарувалося, і сталося це не просто так. Цьому передували певні рішення судів. Інакше кажучи, спочатку потрібно поміняти законодавче підґрунтя. Бо ми зараз знову наштовхнемося на ту ж саму проблему. Тобто, громадяни оскаржуватимуть те, що їх зніматимуть, спираючись на рішення навіть Верховного Суду, який це заборонив», - нагадала Дробишева.

Вона також підняла проблему залучення інвестицій.

«Міністр сказав, що до кінця року цю систему не буде впроваджено. Держава сама не може фінансово це подужати - закупити і встановити ці системи, тому потрібні інвестори. Окрім того, слід прописати кожен крок роботи цієї системи, збору інформації. А для цього потрібні фахівці», - сказала експерт.

Зараз, за її словами, вони підтримують деякі законодавчі ініціативи в галузі ПДР, що виходять із транспортного комітету Верховної Ради.

«Дуже хочемо, щоб ухвалили  Закон про зменшення швидкості руху в містах, а також про створення Національної агенції. Чи дослуховуються до нас? Ніхто не може гарантувати, що дослухаються, але нам здається, що зараз так. Але наше завдання не розробляти закони, а наголошувати на необхідності ухвалення змін. Те саме зменшення швидкості гарантуватиме зменшення ДТП, отже, менше знадобиться коштів на виїзди поліції, швидких, лікування тощо. Щоб побачити, чи є зміни – потрібен час, почекаймо до кінця року. Візьміть нашу нову поліцію. Скільки її вже реформують, але процес до кінця не доведено, бо великі структурні зміни – то річ довготривала. Так само з безпекою дорожнього руху. Ми зробили книжечки для діток, проводимо навчальні програми з ПДР, але цього ще, я думаю, замало, щоб усі могли відчути зміни», - висловила вона свою думку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: