Експерт про останнє підвищення тарифів: МВФ такого не вимагав

Експерт про останнє підвищення тарифів: МВФ такого не вимагав

Уряд Володимира Гройсмана прискорився з підвищенням тарифів

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко заявляє, що останнє підвищення тарифів в Україні не було прописано в Меморандумі про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
«Тарифи дійсно треба було підняти. Але! Останнє підвищення тарифів не пройшло у відповідності до того, що було прописано в Меморандумі про співпрацю з МВФ», - стверджує експерт.
Він зазначив, що уряд Володимира Гройсмана прискорився з підвищенням тарифів, хоча в меморандумі чітко прописано підвищення тарифів до початку 2017 року. «Цей крок, я вважаю, має сподобатися кредиторам», - сказав Устенко.
За його словами, в Меморандумі про співпрацю з МВФ дуже чітко прописані пункти, що окрім дотацій, які мають іти для населення після збільшення цінового шоку, проводиться ряд заходів, що пов’язані зі збільшенням конкуренції на цьому ринку. «Тобто мало вивести НАК «Нафтогаз» на бездефіцитний рівень. «Нафтогаз» має бути знищений. Це монополія, яка повинна негайно бути знищена! Не можна тримати крупного, нехай навіть і державного, монополіста. Монополія сама по собі неефективна. Треба відкрити конкуренцію на газовому ринку. Якщо ви йдете на підвищення тарифів, ви повинні негайно відкрити конкуренцію. Адже конкуренція може вплинути на зниження тарифів!» - підкреслив Устенко.
Він також зазначив, що МВФ вимагає від української сторони структурних реформ, «бо в даному випадку МВФ стоїть на боці громадян України, а політики лише інтерпретують на свій лад вимоги МВФ».
Експерт нагадав, що аналогічний меморандум про співпрацю був свого часу у Юлії Тимошенко та в Миколи Азарова, і щоразу глави урядів брали на себе зобов’язання, але призупиняли дію Меморандуму на тому етапі, коли потрібно було проводити шокове підвищення цін. «Це гра картярів, яку достатньо часто вів український уряд. І Міжнародний валютний фонд це все вже прекрасно знає, і знає поведінку й інших урядовців, наприклад, Латинської Америки, які теж живуть у такій парадигмі», - сказав Устенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: