Філарет пояснив, чому Вселенський патріархат заговорив про анафему Мазепі

Філарет пояснив, чому Вселенський патріархат заговорив про анафему Мазепі
Патріарх УПЦ КП Філарет

Вселенський патріархат заговорив про анафему Мазепі, тому що вона накладена на Мазепу суто з політичних мотивів, заявив Філарет

Патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет вважає, що Вселенський патріархат заявив в інтерв'ю «Главкому» про невизнання анафеми українського гетьмана Івана Мазепи, оскільки вона була накладена з політичних мотивів.

Філарет сказав «Голосу Америки», що це саме стосується і анафеми на нього самого – в процесі надання Українській церкві автокефалії анафема буде визнана недійсною.

«Вселенський патріархат заговорив про анафему Мазепі, тому що вона накладена на Мазепу суто з політичних мотивів. Тому що він боровся за незалежну українську державу. Щоб він не боровся – на нього наклали анафему», - сказав Філарет.

За словами патріарха, для того, щоб зняти анафему на нього самого - Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви заявили про те, що не визнавали дійсною анафему на Івана Мазепу. «То була політична анафема, і це політична анафема», - говорить Філарет.

Патріарх розповідає, що Вселенський патріарх скликатиме собор для об'єднання трьох українських церков - Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви і частини Української Православної Церкви Московського Патріархату. Але цьому передуватиме два рішення - про недійсність анафеми проти патріарха Філарета та надання Томоса про автокефалію Української Православної Церкви.

«Накладена на мене в 1997 році […] анафема має політичне підґрунтя, а за політичні наміри анафема не накладається. Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступлення від морального вчення християнського чи за грубе порушення канонів. А я нічого цього не робив. Тому претензій до мене з цього боку немає», - пояснив Філарет.

За його словами, рішення про недійсність анафеми повинні прийняти патріарх і синод Константинопольської церкви.

Раніше «Главком» повідомляв, що Вселенський патріархат не визнавав канонічною анафему, яка була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу Російською православною церквою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: