Глава місії України при НАТО про саміт у Брюсселі: Ми цього не забудемо угорцям

Глава місії України при НАТО про саміт у Брюсселі: Ми цього не забудемо угорцям
Вадим Пристайко

Угорські дипломати намагалися не допустити президента України на Саміт НАТО, стверджує Вадим Пристайко

Угорські дипломати готували пропозиції своєму політичному керівництву щодо використання НАТО як майданчика для зведення рахунків із Україною, а також намагалися не допустити президента Петра Порошенка на Саміт Альянсу. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів глава місії України при НАТО Вадим Пристайко.

«Досягнута критична межа. Вони реально намагалися не допустити президента України на Саміт НАТО. Ми цього не забудемо», - заявив Пристайко, додавши, що в Порошенка була можливість зустрітися з лідерами Альянсу разом з представниками Грузії.

Дипломат нагадав, що 22 червня відбулося засідання міністрів закордонних справ України і Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сійярто, а також міністра освіти і науки України Лілії Гриневич і міністра людських ресурсів Угорщини Міклоша Кашлера, на якій домовилися, що наступна зустріч закарпатської угорської громади з Міністерством освіти України відбудеться 11-12 липня, а також те, що Верховна Рада найближчим часом розгляне пропозиції Уряду щодо перенесення термінів впровадження нового закону про освіту, і восени депутати зможуть отримати проект закону про середню освіту, аби врегулювати питання обсягів вивчення мов.

«Наче всі учасники переговорів з цим погодилися, але всього за три дні після цієї зустрічі приходить лист від Угорщини до усіх членів НАТО, у якому було написано, що Україна приїхала на переговори з порожніми руками, а отже, блокування участі України в саміті НАТО продовжуватиметься. Вони роблять вигляд, що переговори ідуть, але тримають заготовлені заздалегідь листи про те, що ніякого прогресу немає», - підсумував Пристайко, наголосивши, що вести дискусію по закону про освіту можна професійно і дипломатично, «щоб не брати в заручники НАТО».

Те, що угорці не блокували засідання у форматі Україна-Грузія-НАТО - це певний крок назустріч з боку Будапешта. Глава місії України при НАТО також сподівається, що спроби блокування участі України в саміті – це максимальна точка, якої дійшов конфлікт.

Читайте також: Вадим Пристайко: Угорці реально намагалися не допустити президента України на саміт НАТО. Ми цього не забудемо

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: