Глави МЗС Росії, Туреччини та Ірану обговорили врегулювання конфлікту в Сирії

Глави МЗС Росії, Туреччини та Ірану обговорили врегулювання конфлікту в Сирії

Переговори на найвищому рівні щодо сирійського врегулювання заплановані на 22 листопада в Сочі

Російське видання «Коммерсант» повідомило про результати наради міністрів закордонних справ РФ, Туреччини і Ірану, яка пройшла поблизу турецького курорту Белек в неділю, 19 листопада. Дана зустріч мала на меті підготувати основу для проведення переговорів на найвищому рівні щодо сирійського врегулювання, які заплановані на 22 листопада в Сочі.

Очільник МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив про те, що режим перемир’я в загалом дотримується сторонами, тому час перейти до розгляду питань політичної стабільності. На практиці турецька сторона хотіла б зосередитися на питаннях подальшого зниження рівня насилля в Сирії, забезпечення постачання гуманітарних вантажів і внеску, який можуть зробити держави-гаранти (Туреччина, Іран і РФ), пише «Коммерсант».

Окрім цього, сторони під час засідання очільників зовнішньополітичних відомств мали обговорити порядок денний і склад Конгресу сирійського національного діалогу в Сочі. РФ виступила ініціатором даного з’їзду, який попередньо планували провести 18 листопада в Сочі. Проте через опозицію Анкари в контексті можливої участі в даному конгресі представників курдських політичних сил Москва змушена була відкласти реалізацію даної ідеї. Тепер мова йде про проведення конгресу 2-4 грудня, що підтвердили російському виданню учасники знайомі із підготовкою заходу.

Очільник МЗС РФ Сергій Лавров прокоментував зустріч, яка тривала 2 години, за 50 секунд. За його словами, «робота була дуже корисною» і сторони «домовилися з усіх ключових питань». Проте Лавров відмовився говорити, чи було досягнуто компромісу у питанні можливої присутності курдів на конгресі щодо Сирії. Також керівник МЗС РФ не сказав, чи домовилися сторони про розширення кількості спостерігачів від країн-гарантів в районі провінції Ідліб, яку контролюють повстанці. Лавров відмовився коментувати це питання, пояснивши це тим, що саме військові відомства трьох країн його обговорюють. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: