Гройсман доручив вивчити обґрунтованість абоплати за газ

Гройсман доручив вивчити обґрунтованість абоплати за газ
Володимир Гройсман

Також прем'єр доручив Антимонопольному комітету дослідити монопольне становище облгазів

Кабінет міністрів України доручив Антимонопольному комітету дослідити монопольне становище облгазів, а Міністерству економічного розвитку і торгівлі – розмір абонплати за користування газорозподільчими потужностями і транспортування газу. Про це на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Робимо два доручення: Антимонопольному комітету (щодо з'ясування монопольного становища на ринку облгазів. – Ред.). Також доручення – утворити робочу групу за участю Міністерства економіки та народних депутатів», – сказав Гройсман. 

Зокрема, голова уряду доручив першому віце-прем'єр-міністру – міністру економічного розвитку і торгівлі Степанові Кубіву разом з робочою групою вивчити питання обґрунтованості розмірів абонплати за газ, яку було встановлено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 квітня. 

«Я вважаю, що розрахунки були проведені необґрунтовано», – сказав прем'єр. 

Як відомо, 28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення. Згідно з цим рішенням, з 1 квітня тариф на газ складатиметься з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування по газотранспортній системі й розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана абонплата). Остання розраховуватиметься, виходячи з максимальної пропускної здатності лічильника споживача.

Президент Петро Порошенко заявив, що рішення про введення абонплати на газ має бути призупинено.

3 квітня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що направить НКРЕКП офіційне звернення з вимогою переглянути рішення про введення абонплати за газ для населення. Цього ж дня Нацкомісія заявила, що звернеться до Кабміну із пропозицією вжити заходів для недопущення зростання кінцевого тарифу на газ для населення.

Водночас у НКРЕКП нагадують, що рішення ухвалене відповідно до закону «Про ринок газу», який вимагає відокремлення постачання і транспортування газу, а також погоджено із МВФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: