У Нацкомісії переконують: жодного підвищення цін на газ немає

У Нацкомісії переконують: жодного підвищення цін на газ немає
Ціни на газ

Глава НКРЕКП Дмитро Вовк закликав не панікувати

Для жодної категорії споживачів не буде підвищення сукупного рахунку на газ. Про це заявив голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк.

«Жодного підвищення цін на газ немає, відбувається лише розділення рахунку - окремо вартість газу і окремо його постачання. Не треба паніки», - заявив він і додав, що відтепер споживачі будуть чітко знати, що за 87% відповідає уряд, як за ціну газу, а 13% - це постачання.

За його словами, розділення рахунків є європейською практикою і дозволяє отримувати якісні і безпечні послуги з газопостачання, а також «лібералізувати ринок, щоб була можливість змінити постачальника».

Абонплата за газ складається, за його словами, з ПДВ, який йде у державний бюджет України, з вартості транспортування магістральними мережами і вартості транспортування розподільними мережами, про «жодні додаткові кошти якимось олігархам мова не йде».

При цьому НКРЕКП має намір відтермінувати введення абонентської плати за газ на 3 місяці. «Як мінімум до опалювального періоду ніякого ноу-хау, ніяких навантажень не буде. Якщо будуть новації - то вони повинні нести тільки позитив, щоб споживач розумів, за що він платить і що він в результаті отримує», - сказав він.

Як відомо, 28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення. Згідно з цим рішенням, з 1 квітня тариф на газ складатиметься з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування по газотранспортній системі й розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата»). Остання розраховуватиметься, виходячи з максимальної пропускної здатності лічильника споживача.

Президент Петро Порошенко заявив, що рішення про введення абонплати на газ має бути призупинено.

3 квітня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що направить НКРЕКП офіційне звернення з вимогою переглянути рішення про введення абонплати за газ для населення. В цей же день Нацкомісія заявила, що звернеться до Кабміну з пропозицією вжити заходів для недопущення зростання кінцевого тарифу на газ для населення.

Водночас у НКРЕКП нагадують, що рішення ухвалене у відповідності до закону «Про ринок газу», який вимагає відокремлення постачання і транспортування газу, а також погоджено із МВФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: