Хорватія планує приєднатися до Шенгенської зони в 2020 році

Хорватія планує приєднатися до Шенгенської зони в 2020 році

Ключовий критерій – безпека майбутніх зовнішніх кордонів Шенгенської зони

Представники міністерства внутрішніх справ Хорватії розраховують на те, що країна виконає всі технічні стандарти і критерії для приєднання для Шенгенської зони в 2020 році. На сьогодні дана балканська країна є однією із 6 країн ЄС, які не належать до Шенгенської зони, куди на сьогодні, окрім 22 країн ЄС, також входять Норвегія, Швейцарія, Ліхтенштейн і Ісландія.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Після виконання всіх критеріїв до кінця цього року ЄС оцінюватиме прогрес Хорватії протягом 2019 року. При цьому в Загребі очікують, що Брюссель завершить процедуру оцінки до виборів Європарламенту.

Приєднання Хорватії до Шенгенської зони може спробувати блокувати Словенія, яка так само в 2009 році блокувала приєднання сусідки до ЄС через територіальні суперечки.

Членство в Шенгенській зоні має допомогти туристичній сфері Хорватії, яка дає 20% ВВП країни.

Визначальним чинником, який впливатиме на оцінку прогресу по виконанню критерії приєднання до Шенгенської зони, є безпека майбутніх нових зовнішніх кордонів зони. Для цього Загреб вже укріпив режим кордону із Сербією і паралельно проводить відповідні роботи із Боснією і Герцеговиною.

На сьогодні в Хорватії кількість мігрантів, які незаконно перебувають в країні, на 30% більша, ніж відповідні показники за 2017 рік. Тоді кількість незаконних мігрантів на кінець року складала 4,8 тисяч осіб.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: