Єльченко розповів, чому «кримську» резолюцію ухвалювали двома третинами голосів

Єльченко розповів, чому «кримську» резолюцію ухвалювали двома третинами голосів
Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко

«Піднявши свідомо планку до двох третин, ми показали Генеральній асамблеї ООН, що ми не боїмося результату», - заявив Єльченко

На початку розгляду резолюції щодо мілітаризації Росією Криму Україна сама запропонувала Генасамблеї ухвалювати рішення двома третинами голосів, а не простою більшістю.

Про це заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко у коментарі «Укрінформу» в кулуарах Генасамблеї ООН.

 За його словами, така процедура можлива для резолюцій, що стосуються міжнародного миру та безпеки. Завдяки такому «кроку на випередження» вдалося нівелювати загрозу ухвалення правок групою друзів Росії, зауважив дипломат.

«Ми прекрасно розуміли, що цього значно важче досягти, ніж простою більшістю, яку ми мали у будь-якому випадку» - наголосив Єльченко.

Він пояснив, що правки, які намагалися внести група союзників Росії (Іран, Венесуела, Сирія, Нікараґуа) були спеціально виписані дуже заплутано, із закликами до «обидвох сторін утриматися від ескалації» тощо, аби країни, які не розібралися у ситуації, могли проголосувати «за». Правки були направлені на те, щоб «розмити» сенс резолюції. Однак вони були відхилені залою голосувань.

«Була небезпека що багато країн можуть проголосувати «за» ці правки. Але піднявши свідомо планку до двох третин, ми показали Генеральній асамблеї ООН, що ми не боїмося результату... Україна впевнена у своїх силах», - зазначив він.

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

Співавторами резолюції виступили 40 країн.

Варто зазначити, що вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

Президент України Петро Порошенко назвав резолюцію ООН важливим кроком на шляху до деокупації Криму

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: