Єпископ Борис Ґудзяк став лауреатом премії імені Василя Стуса

Єпископ Борис Ґудзяк став лауреатом премії імені Василя Стуса
Єпископ УГКЦ Борис Ґудзяк

Ґудзяк отримав диплом лауреата та відзнаку від Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу

Лауреатом цьогорічної премії імені Василя Стуса, вручення якої відбулося у Києві, став єпископ Української греко-католицької церкви та президент Українського католицького університету Борис Ґудзяк.

Про це повідомляє ВВС-Україна.

Ґудзяк отримав диплом лауреата та відзнаку від Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу.

Зазначається, що він є першим представником духовенства, якого відзначили цією премією.

«Для мене це велика честь. Я з юності виховувався на спадщині Стуса та інших дисидентів. Коли я був ще в школі, в 12-13 років, ми 12 січня щороку голодували на заклик Чорновола.  І ці заощадженні копійки ми використовували на купівлю марок та листівок, щоб писати дисидентам»,  – сказав Ґудзяк під час свого виступу.

У промові єпископ також згадав українського режисера Олега Сенцова, який вже більше 100 днів голодує у російській колонії у місті Лабитнанги. 

«Стус – жива історія і позиція, його премія – виклик і обов'язок. Це наш час і, на жаль, наші дилеми. Особливо зараз, коли за полярним колом карається Олег Сенцов, перейшовши ще одну нелюдську відмітку болю і страждань – 100 днів голодування», – заявив єпископ.

Повідомляється, що у неділю також нагородили засновницю «Видавництва старого лева» Маряну Савку.

Премію імені Василя Стуса з 1989 року присуджують літераторам, митцям, режисерам за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції. З 2016 року премію вручає український осередок міжнародного ПЕН-клубу. Її лауреатами у різні роки були Сергій Жадан, Іван Світличний, Надія Світлична, Марія Бурмака, Ольга Богомолець, Галина Севрук, Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська та інші.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: