ЄС в лютому обговорить санкції проти РФ через арешт українських моряків - Reuters

ЄС в лютому обговорить санкції проти РФ через арешт українських моряків - Reuters
Українські полонені моряки в російському суді

Міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в Румунії наступного тижня

В лютому міністри закордонних справ країн Євросоюзу обговорять питання про введення нових санкцій проти Росії через протистояння з Україною в Азовському морі.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.

Крім того, наступного тижня ЄС випустить офіційну дипломатичну ноту протесту у зв'язку з тим, що Росія продовжує утримувати 24 українських моряків, захоплених в листопаді.

За інформацією джерел, членів ЄС, які вже давно зайняли жорстку позицію щодо Росії (Литву, Швецію, Велику Британію і Польщу), із пропозицією додаткових санкцій тепер підтримують також такі країни як Данія і Словаччина. Вони стверджують, що тиск з боку Франції та Німеччини на Москву з вимогою звільнити військовослужбовців не приніс результатів.

У грудні Німеччина і Франція виступили проти нових санкцій, попросивши більше часу для переговорів щодо звільнення українських моряків і трьох суден, захоплених в Керченській протоці. За словами дипломатів, з урахуванням того, що московський суд продовжив термін арешту моряків до квітня, Німеччина і Франція тепер будуть більш схильні до запровадження нових обмежень.

Міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в Румунії наступного тижня та повинні обговорити це питання на наступній сесії в Брюсселі 18 лютого. Водночас будь-яке остаточне рішення щодо санкцій може бути прийнято пізніше.

Голова МЗС України Павло Клімкін раніше заявив, що міністри закордонних справ ЄС будуть обговорювати азовські санкції у лютому й березні.

Зазначимо, що за чотири роки бюджет РФ втратив через санкції понад 170 млрд доларів.

Нагадаємо, на днях Лефортовський суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24-м українським морякам до 24 квітня 2019 року.

Суд відхилив клопотання адвокатів моряків про передачу справ до військового суду, наголошуючи на тому, що їх підзахисні є військовополоненими. Натомість слідчі ФСБ просили продовжити термін тримання під вартою морякам, наголошуючи лише на ризику переховування підозрюваних від слідства. Утім адвокати заявили, що слідчі фактично не обґрунтували цей ризик.

17 січня Європейський Союз закликав Росію негайно звільнити 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки.

Зазначимо, що 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса у порт Маріуполь, і 24 моряків.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: