Катастрофа МН17: Генпрокуратура шукає свідків і обіцяє їм захист

Катастрофа МН17: Генпрокуратура шукає свідків і обіцяє їм захист

У Луценка дають гарантії захисту свідків та членів їхніх сімей

У ГПУ шукають свідків у справі про катастрофу МН17 і пропонують їм гарантії безпеки. Про це заявив перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук.

«Ті відомості, які нам нададуть свідки, впливатимуть на кінцеве прийняття рішення. Тому для Міжнародної спільної слідчої групи дуже важлива відповідь на ці питання, хто з цих 100 осіб яку роль грав, хто транспортував, хто супроводжував, просто давав координати, хто приймав рішення про місце дислокації. Від цього залежить рівень відповідальності тієї чи іншої особи», – розповів Сторожук.

На сьогодні, за словами Сторожука, ГПУ дуже цікавить ідентифікація осіб: так званого Андрія Івановича з позивним Оріон і Миколи Федоровича з позивним Дельфін. «Ми встановили цих людей, хто вони такі. Є короткий фрагмент, який ми оприлюднили, щоб встановити повні імена цих осіб та інформацію щодо їх можливого місцезнаходження. Міжнародна слідча група на сьогоднішній день звернулася до всієї громади для отримання цієї інформації. Це свідчить про те, що ми відкриті… Ми розуміємо, в яких умовах було скоєно це злочин, ми розуміємо, яка відповідальність, і дана інформація може загрожувати життю свідків. Міжнародна слідча група запевняє всіх, що в кожній країні, яка входить до неї, встановлюється програма із захисту свідків. Це питання обговорюється абсолютно засекречено, дається можливість установки різних методів допиту, він може відбуватися на території іншої країни, застосовуватися приховування самого свідка, захищеність його особисто. Також розглядається питання про надання захисту як для нього особисто, так і для членів його сім'ї з усіма наслідками, що випливають з обставин», – заявив заступник генпрокурора.

Як повідомлялось, 28 вересня 2016 року було оприлюднено попередні результати кримінального розслідування щодо збиття рейсу МН17. Комісія дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайське поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України. Як сказано в доповіді, слідству відомі імена 100 осіб, причетних до перевезення «Бука».

В російському МЗС назвали дані розслідування упередженими і політично мотивованими. Тим часом уряд Нідерландів розглядає два варіанти притягнення до відповідальності винних у знищенні рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року.

Як повідомлялось, президент України Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою закон про ратифікацію угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2017 року строку дії угоди між Україною та Королівством Нідерланди про міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року (№1688-VIII). 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: