Керівник столичної швидкої допомоги пояснив, чому медична спільнота обурена ініціативами нового міністра

Керівник столичної швидкої допомоги пояснив, чому медична спільнота обурена ініціативами нового міністра

Анатолій Вершигора розкритикував ініціативу в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун стосовно заміни лікарів в бригадах швидких допомог на парамедиків

Головний лікар Київської швидкої допомоги Анатолій Вершигора в інтерв’ю «Главкому» заявив, що більшість медиків м’яко кажучи не в захваті від висловлювань нашого в.о. міністра.
Мова йде про ідею Уляни Супрун щодо заміни лікарів в бригадах швидких допомог на парамедиків.

«Такі гучні заяви, які можуть призвести до конфліктів в соціумі, сприймаються громадою екстреної медичної допомоги негативно, бо з нами не радились. Якщо міністр може відмінити закон України про екстрену медичну допомогу, постанову Кабміну щодо екстреної медичної допомоги, програму реформування екстреної медичної допомоги, то нема питань. Думаю, накази Міністерства охорони здоров’я стосовно цих питань вона відмінить. А от усі інші перелічені документи – навряд чи. Тому ми будемо працювати в тих умовах, що складуться», - повідомив Вершигора.

Він вважає, що поки лікарні не готові прийняти таку кількість пацієнтів, а наші люди ще не такі заможні, щоб поїхати до лікарні на своїй машині чи на таксі, як це є за кордоном.

«От міністра стурбувало, що з 9 мільйонів викликів тільки 2,5 мільйони завершились потраплянням до лікарні, бо за кордоном 100 % госпіталізація всіх, хто викликає швидку допомогу. Дійсно, треба поламати свідомість громадян – роз’яснити, що таке екстрена, що таке неекстрена допомога, покращити роботу амбулаторно-поліклінічних закладів», - зазначив керівник столичної швидкої допомоги.

Все це передбачено програмою реформування екстреної медичної допомоги, додав він. У нас готуються лікарні інтенсивного лікування, яких поки що немає.

«Щоб це зробити, потрібні гроші та час. Взагалі я вважаю, що це не перше, за що треба було хапатися. У нас епідемія туберкульозу, росте захворюваність на ВІЛ, гепатит – і хворі з цими хворобами не забезпечені безкоштовним лікуванням. І чим гірше працює охорона здоров’я, тим кращою повинна бути екстрена медична допомога. Зараз весь медичний соціум просто колотить: подивіться, що в мережах говорять. І чітко пишуть, що не з того почали, почніть з лікарень. Думаю, міністр все ж таки повинен мати досвід в практичній охороні здоров’я і в нашій системі», - переконаний Вершигора.

Як відомо, в.о. міністра Супрун аргументує свою думку про парадемиків конкретними цифрами. Лікар, який прибуває на виклик, думає, що має більші знання і на місці може більше допомогти. Але, за розрахунками, кожна хвилина швидшого направлення пацієнтів до лікарні – це мінус 5% смертності. І якщо не гаяти ці умовні три хвилини, поки пацієнт проходить обстеження лікарем швидкої, можна врятувати на 15% більше життів.

«У всьому світі діє принцип швидкої допомоги – якнайшвидше прибути до пацієнта, надати максимум допомоги на місці та швидко направити до стаціонару, - коментує думку Супрун головний лікар Київської швидкої допомоги. - Ми сьогодні добилися того, що швидка допомога в 90 % випадків прибуває до екстреного пацієнта до 10 хвилин. Але сьогодні є проблемою доставка пацієнта до лікарні, тому що великий трафік на дорогах, які, до того ж, самі знаєте у якому стані. Якщо ми приїжджаємо за 10 хвилин, лікарю швидкої допомоги достатньо п’яти хвилин, щоб у всьому розібратись і додати допомогу. При цьому для оцінки стану пацієнта йому надається 30 секунд, щоб з’ясувати, чи він в свідомості, чи є серцебиття, дихання, які зіниці».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: