Колишні соратники Януковича готові увійти до коаліції

Колишні соратники Януковича готові увійти до коаліції

«Відродження» і «Воля народу» готові приєднатися до БПП з Народним фронтом?

Представники коаліції ще з літа проводять активні перемовини зі сформованими з колишніх «регіоналів» групами «Відродження» та «Воля народу». Про це йдеться у статті «Главкома» «Ширка» повертається. Як коаліція зваблює екс-«регіоналів».

Кожна з груп навіть виставила коаліції кадрові умови: загальна концепція полягала у тому, що і «Відродження» і «Воля народу» вимагали за вступ до більшості по два міністерства. І начебто сірі кардинали коаліції навіть погодились на таку ціну. Цікаво і те, що в запропонованому пакеті міністерств «на видання» – переважно відомства з квоти «Народного фронту».

«Волю народу» очолює екс-нардеп від Партії регіонів та колишній перший заступник голови Київської обладміністрації Ярослав Москаленко. На Банковій планували перейменувати «Волю народу» в «Наш край» – партію-сателіт БПП, яка позиціонує себе як проект міцних господарників і демонструє непогані результати на місцевих виборах. Але досі депутати «Волі», у складі якої присутні представники «Нашого краю» Олександр Фельдман та Сергій Шахов, пручалися цьому, не бажаючи з головою влазити в політичні ігри. Торгуватись за кожне окреме голосування їм комфортніше.

«Ще наш покійний керівник Ігор Єремеєв говорив, що ми готові вступати в коаліцію, співпрацювати з владою та брати на себе відповідальність, але тільки публічно, – каже депутат «Волі народу» Сергій Лабазюк. – Нам неодноразово були пропозиції взяти одне чи інше міністерство чи поставити якогось нашого керівника. Ми готові на це, але щоб всі бачили, що «Воля народу» ставить свого представника і буде відповідати за результат».

За словами Лабазюка, лідер групи Москаленко постійно знаходиться в діалозі з президентом, прем’єром та спікером і обговорює такі можливості: «Нашу лояльність хочуть отримати сили, яким сьогодні не вистачає голосів».

Група «Відродження» ж у парламенті, з одного боку, почуває себе краще, ніж «Воля народу», – в ній цілих 26 депутатів у порівнянні з 19 мінімально необхідних у «Волі». Але у «Відродження» інша вада – група надто строката і конфліктна.

Спочатку в групі було три співголови – Віталій Хомутиннік, Віктор Бондар та Валерій Писаренко. Пізніше намагання деяких депутатів зробити Бондаря єдиним керівником призвело до несподіваного результату – таким єдиним керівником став Хомутиннік.

Але на початку осінньої сесії він склав з себе повноваження голови групи через розслідування Генпрокуратури щодо можливого ухилення ним від сплати податків. Єдиним очільником «Відродження» наразі таки є Бондар. Сам він в коментарі «Главкому» заперечує будь-які перемовини з владою щодо входження в коаліцію – чи то формального, чи то фактичного.

Детальніше читайте у статті «Главкома» «Ширка» повертається. Як коаліція зваблює екс-«регіоналів»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: