Колишній високопосадовець Прикородонної служби пояснив, чому у нас діряві кордони з Росією

Колишній високопосадовець Прикородонної служби пояснив, чому у нас діряві кордони з Росією

Нардеп Віктор Чумак заявив, що процес співпраці щодо кордонів між Україної та РФ вже припинено

Народний депутат, генерал-майор юстиції Віктор Чумак в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому Україна і 25 років після набуття незалежності має по-суті діряви кордони з РФ.

«Україна мала адміністративні кордони всередині СРСР, а для набуття ними статусу державних потрібні двосторонні зусилля. Адже що, згідно з міжнародним правом, передбачає сам процес? Спочатку делімітація, тобто, позначення на мапі узгодженої лінії розмежування. Потім демаркація, позначення цієї лінії на місцевості з установкою прикордонних стовпів, - пояснює нардеп. - Якщо країни розривають дипломатичні відносини, тоді одна з них може піти на демаркацію в односторонньому порядку. Що ми, українці, зараз і робимо на кордоні з Росією».

І хоч дипломатичні відносини між Україною та РФ не розірвано, на думку Чумака процес співпраці щодо кордонів вже припинено. «Та й раніше делімітація відбувалась важко з вини росіян. Я був учасником переговорних груп буквально з 90-х років, маю право говорити», - уточнив він.

Колишній високопосадовець розповів також про те, як виглядали переговори між колишніми радянськими республіками, суміжними з Україною.

«Із білорусами швидко домовилися про делімітацію, але від демаркації вони відмовилися. Стали прив'язувати до боргів якихось фірм і наших корпоративних компаній, розмова крутилася навколо 200 мільйонів доларів. Бацька розпорядився: поки Україна не віддасть грошей, ніяких стовпів! Із представниками Росії виникали спірні моменти, де саме проводити кордон. Окрема складна ситуація - щодо чорноморського шельфу, і ще жорсткіша – щодо поділу Керченської протоки і Азовського моря. Колосальна кількість зустрічей різного рівня в Москві, у Києві: експертне коло, прикордонники, фахівці земельного кадастру. Потім - урядові комісії, кожна зі своїми мапами та побажаннями», - згадує Чумак.

Він додав, що будь-який недемаркований кордон, навідь із Білоруссю є потенційною небезпекою.

«Розмитий кордон – джерело проблем. Але, слухайте, якщо б росіяни хотіли зайти до нас через Білорусь, їх що, демаркація зупинила би?», - зазначив він.

Чумак також повідомив, що визнати колишній, адміністративний кордон державним не поспішала Росія: «Україна погоджувалася, а Росія питань статусу уникала».

Аргументували це все протягом багатьох років просто: «демагогією про братерство». «Ми ж наполягали на здоровому глузді: немає встановленого законом кордону – немає й відповідальності за порушення. Для росіян це було зручно. Основний потік нелегальних мігрантів ішов від них, через Україну намагалися потрапити на Захід. Якщо немає міждержавного договору про кордон, повернути мігрантів неможливо, вони начебто нічого не перетинали, притягнути до відповідальності теж не можна. Президенти України не наважувались категорично поставити питання спочатку перед Єльциним, потім перед Путіним», - нагадав нардеп.

За часів Ющенка, розповів Чумак, теж нічого суттєво не змінилося: «А що Ющенко? Воно ж його по голові не било: є кордон, немає кордону – технічна начебто проблема».

«Зрештою, 2004-го року, на рівні глав держав було підписано договір про делімітацію сухопутної ділянки. Наступна фаза – демаркація, знову потрібна спільна комісія. Чотири роки російська сторона не призначала своїх повноважних представників. Теж без пояснень...», - резюмував Віктор Чумак.

Варто зазначити, що у 1992– 2004 роках Віктор Чумак обіймав керівні посади в Державній прикордонній службі України, брав участь у роботі міжурядових комісій із делімітації та демаркації кордону з Російською Федерацією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: