Командувач ВМС України запропонував себе в обмін на затриманих РФ моряків

Командувач ВМС України запропонував себе в обмін на затриманих РФ моряків

Командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Воронченко

За словами Воронченка, він готовий відправитися в російську в'язницю, якщо Путін відпустить на свободу затриманих моряків

Командувач військово-морськими силами України Ігор Воронченко запропонував себе в обмін на 24 українських моряків, захоплених росіянами у полон на Азові.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті Bild.

За словами Воронченка, він готовий відправитися в російську в'язницю, якщо президент РФ Володимир Путін відпустить на свободу затриманих моряків.

«У мене розривається серце, коли я бачу своїх солдатів, яких протизаконно утримують в Росії», - заявив глава ВМС України.

У той же час адмірал на відміну від президента України Петра Порошенко не вважає, що військові кораблі НАТО змогли б допомогти країні в Азовському морі.

«Існує угода від 2003 року, за якою будь-якому військовому судну для заходу в Азовське море необхідний дозвіл і від України, і від Росії. Це означає, що навіть якби Україна хотіла, Росія б цього не дозволила», - підкреслив Воронченко.

У свою чергу, він закликав НАТО збільшити свою присутність в Чорному морі.

Раніше на конференції з питань морської безпеки Воронченко повідомив, що Україна проситиме турецьку владу закрити протоку Босфор для російських суден через агресію Росії в Чорному і Азовському морях.

Нагадаємо, 12 держав-членів ООН вимагають від РФ звільнити українських моряків.

У середу, 5 грудня, Україна проводила у штаб-квартирі ООН засідання, під час якого інформувала міжнародне співтовариство про виклики і загрози, які РФ створює у Чорному та Азовському морях.

Постпред України при ООН заявив, що мілітаризація Криму Росією становить загрозу безпеці Європи, і не є лише проблемою України.

Представник США додав, що пояснення Росією своїх дій у Керченській протоці є абсурдними, оскільки Крим - це територія України  і територіальних вод Росії навколо нього немає.

Раніше в МЗС України повідомили, що скликають підписантів Будапештського меморандуму.

Також Україна розглядає можливість розірвання договору з РФ щодо Азовського моря.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: