Конституційний суд Іспанії «заморозив» закон про референдум в Каталонії

Конституційний суд Іспанії «заморозив» закон про референдум в Каталонії
Мітинг на підтримку незалежності Каталонії

Уряд Іспанії подав у суд чотири апеляції

Конституційний суд Іспанії призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про референдум з питання про незалежність автономного співтовариства.

Про це повідомляє іспанське агентство EFE

Зазначається, що суд прийняв до розгляду чотири апеляції, подані урядом Іспанії, які ставлять під сумнів правочинність законів, що регулюють порядок відділення цього регіону від решти країни.

Офіційний Мадрид наполягає, що документ, прийнятий 6 вересня каталонським парламентом, порушує конституцію. Як аргумент влада наводить судовий вердикт від 2015 року про неприпустимість будь-яких дій, що підривають єдність держави.

Дію закону про референдум буде «заморожено» доти, поки конституційний суд не винесе вердикт за апеляціями іспанської влади.

Тим часом парламент Каталонії в ніч проти п'ятниці, 8 вересня, схвалив закон «Про юридичний перехід». Як повідомляється на сайті іспанської газети El Pais, документ підтримав 71 депутат, проти - 10.

Закон, покликаний виконувати функції тимчасової конституції, набуде чинності лише в разі перемоги на референдумі прихильників незалежності Каталонії.

Як повідомляв «Главком», парламент та глава уряду Каталонії схвалили проведення референдуму про незалежність. Референдум мав би відбутися 1 жовтня.

Нагадаємо, в червні 2016 року голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що проведення референдуму про вихід Великої Британії з ЄС показало, що автономна область, якою він керує, також може вийти із складу Іспанії.

В 2014 році регіональний уряд Каталонії запланував провести референдум про незалежність. Однак тоді його заблокував Конституційний суд Іспанії на прохання уряду країни.

На початку червня цього року Каталонія назвала дату референдуму про незалежність від Іспанії.

Згодом у Барселоні пройшла масова акція за незалежність Каталонії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: