Країни-члени НАТО вимагають додаткових заходів безпеки, щоб захиститись від Росії

Країни-члени НАТО вимагають додаткових заходів безпеки, щоб захиститись від Росії
Фото з відкритих джерел

Водночас, у НАТО заявляють, що завжди залишають можливість для політичного діалогу з Росією

Сьогодні у Брюсселі під час зустрічі міністрів оборони Північноатлантичного Альянсу обговорять збільшення військової присутності у країнах Балтії та Польщі. Це мало стати останнім кроком щодо стримування Росії. Водночас, деякі з країн-членів закликають не зупинятися на цьому, - повідомляє Reuters.

Водночас, у НАТО заявляють, що завжди залишають можливість для політичного діалогу з Росією.

«Ми не прагнемо до конфронтації з Росією, ми не хочемо нової «холодної війни». НАТО й надалі захищатиме всіх союзників від будь-якої загрози, - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед зустріччю в Брюсселі.

Зокрема, країни Балтії та Польща хочуть мати сучасний протиракетний щит, щоб утримати Росію у випадку агресії. Цей щит може включати в себе літаки-винищувачі НАТО й зенітно-ракетні перехоплювачі.

Південні союзники - Болгарія й Румунія - наполягають на розширенні присутності НАТО в Чорному морі, де в Росії є військово-морський флот.

Столтенберг також заявив, що НАТО розглядає румунську пропозицію щодо надання бригади з п'яти тисяч військовослужбовців, які могли б координувати підготовку Альянсу і, можливо, відігравати стримувальну роль.

Москва ж розглядає такі плани НАТО як вияв ворожості. Постійний представник Росії при НАТО Олександр Грушко  попередив, що такі дії НАТО загрожують миру в Центральній Європі.

Чотири батальйони, присутність яких має бути узгоджена сьогодні, є частиною широкої стримувальної сили НАТО, яка буде затверджена у Варшаві в липні. Батальйони перебуватимуть під командуванням НАТО і будуть розгорнуті на шість-дев'ять місяців на ротаційній основі в країнах колишнього Радянського Союзу - Литві, Латвії, Естонії, а також у Польщі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: