Кучма назвав основну проблему обміну заручниками

Кучма назвав основну проблему обміну заручниками
Українські заручники на окупованій частині Донбасу

Багато людей зі списку запитуваних представниками окремих районів Донецької та Луганської областей не бажають повертатися в ОРДЛО

Переговорний процес щодо обміну заручниками за формулою «306 на 74» супроводжується низкою проблем, зокрема небажанням запитуваних ОРДЛО людей повертатися на не підконтрольні Києву території Донбасу. Про це заявив другий президент України, представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма.

«Я думаю, що і дата є, і списки затверджено - 74 і 306, але коли доходить справа до конкретних прізвищ, то виникають проблеми. Сподіватимемося, що їх буде вирішено», - сказав він журналістам у вівторок у Києві.

Кучма додав, що ця ситуація досить делікатна, щоб детально обговорювати її. «Сам президент (України Петро Порошенко. – Ред.) опікується цим питання... Хотілося б усім, щоб до свят вони потрапили додому», - сказав він.

За його словами, основна проблема полягає в тому, що багато людей зі списку запитуваних представниками окремих районів Донецької та Луганської областей не бажають повертатися в ОРДЛО. «Тут починається, що ми не можемо домовитися з протилежною стороною, тому що не хочуть. Хоча я думаю, що домовленостей обов'язково буде досягнуто», - зазначив Кучма.

Він також висловив переконання, що необхідно вирішити це питання навіть шляхом компромісів, але не таким, який позначився б на кількості людей.

Кучма також вважає, що президент РФ Володимир Путін, погоджуючись на обмін, намагається показати, що виступає за «дипломатичне, мирне вирішення проблем окупованих територій Донбасу».

Як повідомлялося, Київ очікує на звільнення напередодні нового року 74 полонених з окупованого Донбасу. Українська сторона має звільнити і передати 306 осіб в рамках існуючих домовленостей.

Наразі деталі обміну, зокрема прізвища та дати, залишатимуться нерозголошеними, щоб обмін зміг відбутися.

8 грудня перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що на даний час на окупованій території Донбасу утримуються 168 заручників

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: