Медовий Спас або Маковія: що не можна робити 14 серпня

Медовий Спас або Маковія: що не можна робити 14 серпня

Медовий Спас вважається одним з найбільших православних свят

Медовий Спас, або Маковій, всі православні християни святкують 14 серпня. Саме з цього дня починається Успенський піст, який має свої обмеження й особливості. 

Історія виникнення свята

В церковному календарі це свято називається «Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього». Переказ свідчить, що колись частиця хреста, на якому був розп'ятий Христос, врятувала жителів Константинополя від страшної епідемії. Святиню занурили у воду в водоймах, після чого епідемія минула. Звідси і походить назва «Спас» - вона пов'язана зі Спасителем Ісусом Христом.

Щорічно 14 серпня віруючі несуть в храми на освячення мед, мак і воду. Цей звичай походить від традиції перший урожай приносити Богові. А освячення маку пов'язано з тим, що у народі цей день приурочують до пам'яті «семи мучеників Маккавеїв». За переказами сім братів Маккавеїв були закатовані за підтримку свого вчителя священика Елеазара, який сповідував заборонене тоді християнство.

714773_2340844

На Маковія прийнято освячувати в церкві й «маковійську квітку» - букет з м'яти, чебрецю, нагідок, маку. Також у цей день освячують джерела води і колодязі.

З Медового Спаса починається двотижневий Успенський піст, який завершиться 27 серпня перед святом Успіння Богородиці (28 серпня).

Традиції Маковія

Освячений «маковійський букет» раніше було прийнято зберігати за іконами. Серед квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. До букету можна класти також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м'яту, чебрець, любисток та інші.

Дія висушених квітів вважалася цілющою - їх давали хворим домашнім тваринам.

За традицією букет носили до церкви дівчатка, а перед походом до храму належало ситно поснідати - це обіцяло урожайний рік. Освячений мак застосовували для охорони будинку, худоби і двору від нечистої сили. А макову головку клали під подушку дітям, у яких були проблеми зі сном.

В Україні до Медового Спасу господині пекли пиріжки або коржі з маком. У старовину також вірили, що на Маковія жінкам прощаються всі давні гріхи, якщо вони самі себе пробачать і помоляться про прощення.

e03bf9b6a08463439cef17b3fe08294f

На Маковея святили також свіжовикачаний мед у стільниках, щедро пригощаючись ним. Обрядовою їжею в цей день були «шулики» - печені коржі, які ламають на дрібні шматочки в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Ця їжа дуже смачна, особливо її люблять діти. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різноманітні медяники та маківники.

Заборони на Медовий Спас

14 серпня існує сувора заборона на галасливі вечірки і гучні розмови. Не можна займатися прибиранням або важкою роботою. Також на Маковія забороняється сваритися і з'ясовувати відносини.

В Медовий Спас не можна нікому бажати зла, навіть недругам, так як воно може повернутися до вас сторицею.

Оскільки на цей день припадає початок Успенського посту, існують доволі сурові обмеження в їжі. Дозволяється вживати лише неприготовану рослинну їжу - сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед, а також хліб.

Народні прикмети на Маковія

  • Якою буде погода на Медовий Спас – такою вона буде й 28 серпня.
  • Після Медового Спасу бджоли перестають носити мед.
  • Пройшов Спас – пішло літо від нас.
  • Якщо дощ на Маковія, пожеж буде мало.
  • На першу ложку освяченого меду потрібно згадати заповітне бажання, і воно збудеться.

До слова, Другий Спас святкуватимуть 19 серпня і зветься він Яблучний Спас, бо на освячення до церкви несуть яблука, а також інші фрукти та мед. Третій, Горіховий Спас, відзначається 29 серпня. Така назва тому, що за народним календарем цього дня заготовляють горіхи нового врожаю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: