Міжнародний суд ООН виніс перше рішення за позовом Ірану проти США

Міжнародний суд ООН виніс перше рішення за позовом Ірану проти США
Судді Міжнародного суду ООН
Фото з відкритих джерел

США заперечують юрисдикцію суду за цією справою

Судді Міжнародного суду ООН постановили, що США мають гарантувати безперебійне постачання гуманітарної допомоги і безпеку прольотів цивільної авіації, не зважаючи на політику санкцій. До цього Тегеран просив тимчасово призупинити американські санкції поки Міжнародний суд розглядає позов по суті. Сам розгляд може затягнутися на декілька наступних років.

Іран апелює до угоди 1955 року. Проте США заявляють, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції по даній справі. Суть же претензій Ірану, на думку радника із юридичних питань Державного департаменту США Дженніфер Ньюстед, стосується виходу Вашингтону із угоди 2015 року щодо іранської ядерної програми. Тегеран наполягає, що Вашингтон порушив приписи угоди 1955 року погрозою і застосуванням санкції, що змусило багато європейських компаній припини діяльність в Ірані.

Міжнародний суд, не зважаючи на юридично зобов’язуючий характер своїх рішень,  не має засобів примусу для їх практичної реалізації. При цьому і Іран, і США до цього відзначилися неодноразовим ігноруванням рішень Міжнародного суду ООН. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: