Молдова звинуватила Росію у сприянні збереженню придністровського конфлікту

Молдова звинуватила Росію у сприянні збереженню придністровського конфлікту

Уряд Молдови випустив заяву, в якій вказав на роль Росії у збереженні конфлікту

Уряд Молдови звинуватив російських військових у Придністров'ї в симпатіях сепаратистському режиму, а Росію - у невиконанні низки двосторонніх і міжнародних угод про врегулювання конфлікту в регіоні. Про це йдеться в заяві молдовського уряду, опублікованому на його офіційному сайті, з нагоди святкування в Придністров'ї 25-річчя завершення військового конфлікту.

«Операція з підтримання миру перетворилася в фактор збереження придністровського конфлікту, оскільки упередженість і симпатії російських миротворців до сепаратистського режиму в Тирасполі очевидні», - йдеться в документі. Зусилля, протягом 25 років, витрачені на врегулювання конфлікту в різних форматах переговорів, не дали очікуваних результатів. Причину цього, на думку Кишинева, слід шукати в геополітичних інтересах та історичних стереотипах Росії.

Російський військовий контингент, розгорнутий в Придністров'ї відповідно до угоди 1992 року, зіграв «вирішальну роль в поділі воюючих сил» і «дотриманні режиму припинення вогню», йдеться в заяві. Однак згодом з'ясувалося, що операція «не в змозі забезпечити повну демілітаризацію зони безпеки і усунути всі перешкоди на шляху вільного пересування людей, товарів і послуг між двома берегами Дністра», як це було записано в угоді.

Влада в Кишиневі також відзначає, що невиконане ще одне важливе положення угоди 1992 року - про зобов'язання російських військових у Придністров'ї строго дотримуватися принцип нейтралітету по відношенню до обох сторін конфлікту. «Про який нейтралітет можна говорити, коли останнім часом російські війська проводять військові навчання спільно з силовими структурами сепаратистського режиму Тирасполя, в тому числі з форсуванням річки Дністер», - йдеться в документі.

Керівництво РФ взяло на себе зобов'язання вести переговори з Кишиневом про статус, порядок і терміни виведення своїх військових формувань з території Молдавії. Дана угода, яка була підписана 21 жовтня 1994 року терміном дії на два роки, не виконана з вини російської сторони, йдеться в заяві. Крім того, Росія не виконала зобов'язання з виведення військ з Придністров'я, взятих на себе на саміті ОБСЄ в Стамбулі в 1999 році.

У заяві також вказується, що були багаторазово проігноровані вимоги молдовської влади - перетворити місію в Придністров'ї на багатонаціональну цивільну місію з міжнародним мандатом.

На думку влади в Кишиневі, святкування 25-річчя операції з підтримки миру, ініційоване Росією в односторонньому порядку, може завдати шкоди відносинам між двома країнами. «25-річчя з моменту закінчення трагічних подій 1992 року в Дністрі є скоріше «святом зі сльозами на очах», - йдеться в заяві.

Як повідомляв «Главком», у п’ятницю влада Румунії не дозволила літаку з віце-прем'єром Росії Дмитром Рогозіним пролетіти в Молдову, куди він прямував на перемовини з президентом Ігорем Додоном.

Рейс S7157, який прямував з Москви до Кишинева, розвернувся у зворотному напрямку, зробивши кілька кіл на кордоні Угорщини та Румунії. 

Рейс вилетів з аеропорту «Домодєдово» о 11:53 і мав приземлитися в Кишиневі о 16:30. Пасажирський Boeing 737 здійснив кілька кіл, на кордоні Угорщини та Румунії, але так і не увійшов до румунського повітряного простору.

19 липня МЗС Молдови відмовило російській делегації на чолі з Рогозіним у прольоті через повітряний простір країни та посадці в аеропортах Кишинева або Тирасполя. Делегація прямувала святкувати 25-річчя введення російських військ у Придністров'я. 

Російський віце-прем'єр Рогозін, після відмови румунських авіаційних служб дати добро на політ над територією Румунії літака, в якому він летів в Молдову, написав у соціальних мережах: «Чекайте відповіді, гади!».

У румунському МЗС, у свою чергу, заявили, що російська влада не погодили заздалегідь політ Рогозіна, що входить в санкційний список ЄС.

Молдова вимагає вивести російські війська з Придністров'я.

Окрім того, Рогозін є нев'їздним до України та Чорногорії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: