Москалькову не пустять до росіян, поки Денісову не допустять до українських політв’язнів

Москалькову не пустять до росіян, поки Денісову не допустять до українських політв’язнів
Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова 

26 червня упоноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова прибула до Києва

Уповноважену з прав людини в Росії Тетяну Москалькову не допустять до утримуваних громадян РФ на території України, допоки українського омбудсмена Людмилу Денісову не допускають до українських політв’язнів Кремля у тюрмах Росії.

Про це заявила радниця Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Олена Мячина.

«Її не допускатимуть до росіян в Україні. Вони (російська сторона – ред.) самі запропонували синхронність дій (одночасних візитів двох уповноважених – ред.), і ми цього дотримуємося. Пустять нас — тоді пустять їх», — сказала Мячина.

Зазначимо, що зранку 26 червня упоноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова потягом прибула до Києва, цього ж дня вона планує відвідати в СІЗО Києва кримського дезертира Максима Одинцова.

На питання ЗМІ про те, чи законним є візит Москалькової до Одинцова, адже він є громадянином України, Мячина відповіла: «Він дійсно українець. Але Москалькова подала його у список на відвідування і поки що заявила лише про намір його відвідати». 

На уточнююче питання про те, чи можуть Москалькову не пустити в СІЗО до Одинцова, в офісі Денісової повідомили, що таке може бути, оскільки для її відвідин повинна бути синхронність.

Тетяна Москалькова, яка прибула до Києва, щоб зустрітися із затриманими в Україні російськими військовими та шпигунами, також заявила, що політв’язень Кремля Олег Сенцов нібито відмовився від пропозиції пройти огляд у тих лікарів, яких оберуть адвокат політв’язня та його родичі.

Напередодні Генсек Ради Європи подав Путіну офіційне прохання про помилування Сенцова.

Також відомо, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш піднімав питання про затриманих в Росії українських громадян під час свого візиту в Москву.

Напередодні Уповноважений з прав людини в Україні Людмила Денісова знову звернулася до російського омбудсмена із закликом звільнити Сенцова.

Раніше у ПАРЄ погодилися на дебати щодо українських політв’язнів у Росії

Доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи з гуманітарних наслідків війни в Україні Егідіюс Варейкіс закликав негайно звільнити засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Як відомо, 25 червня Росія відмовила омбудсмену України Людмилі Денісовій влаштувати відеозв’язок з Сенцовим.

Нагадаємо,  Сенцов, який голодує з 14 травня, заявив, що не буде писати президенту РФ Володимиру Путіну прохання про помилування.

Читайте також інтерв’ю «Главкома»: Людмила Денісова: Російський омбудсмен Москалькова, попри всю мою повагу до неї, рішення сама не ухвалює

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: