Людмила Денісова: Російський омбудсмен Москалькова, попри всю мою повагу до неї, рішення сама не ухвалює

Людмила Денісова: Російський омбудсмен Москалькова, попри всю мою повагу до неї, рішення сама не ухвалює
Людмила Денісова
Фото: УНІАН

«Росія блокує виконання домовленостей президентів щодо допуску мене до всіх політв’язнів»

Олег Сенцов голодує 44-й день, вимагаючи звільнення усіх українських політичних в’язнів, утримуваних Росією. На захист Олега неодноразово виступали провідні світові режисери, діячі культури та політики. Наприкінці травня понад 130 російських митців виступили із вимогою звільнити Сенцова. А дехто з них навіть наважився вирушити у Ямало-Ненецький автономний округ Росії, де в колонії «Білий ведмідь» перебуває Сенцов. Мова про автора документального фільму про Олега, відомого російського режисера Аскольда Курова. Інтерв’ю з ним минулого тижня опублікував «Главком».

До українця також намагалися потрапити архієпископ УПЦ КП Климент, а також Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. Але декілька їхніх спроб завершилися нічим.

Близько тижня тому на своїй сторінці у Twitter головний редактор радіостанції «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов з посилання на свої джерела написав, що між Україною і Росією готується великий обмін ув'язненими. З огляду на голодування Сенцова і погіршення його самопочуття, це могло би врятувати його здоров’я і життя. Про можливий обмін також написала на своїй сторінці у Facebook заступник голови Верховної Ради, учасник Мінської переговорної групи Ірина Геращенко. «Тому і ми говоримо про передачу «усіх 23 росіян» заради звільнення усіх українців», - написала Геращенко. Але поки всі ці розмови не отримали жодного підтвердження. Навпаки зранку 25 червня з’явилося повідомлення про те, що Росія відмовила Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Людмилі Денісовій навіть у Skype поспілкуватися з Олегом Сенцовим.

В інтерв’ю «Главкому» Денісова розповіла про сьогоднішню розмову із російською колегою Тетяною Москальковою, про оновлений список політв’язнів, яких вона хоче відвідати у Росії та пояснила, чому подолала тисячі кілометрів до колонії у Лабитнангі, але побачити Сенцова так і не змогла.

На своїй сторінці у Facebook ви повідомили, що Росія відмовила вам у відеозв’язку із Олегом Сенцовим. Як вони пояснили таку свою поведінку?

Тільки-но переговорила з пані Москальковою. Вона побачила мою заяву (щодо відмови у спілкуванні по відеозв’язку з Олегом Сенцовим – «Главком»). Тепер чекаю від неї відповіді, чому вона не розглянула два моїх плани щодо моніторингових візитів до українських політв’язнів. Вона пояснює так: що спочатку хоче сама відвідати українських в’язнів, а потім, як повернеться, якусь можливість з кимось із них зустрітися надасть і нам. Я їй відповіла, що у нас є не тільки той список, згідно з яким я хочу відвідати наших політв’язнів за попередніми домовленостями президентів, але і консульська конвенція (між Україною і РФ, яка передбачає сприяння захисту прав і інтересів громадян двох держав – «Главком»), відповідно до якої я маю право відвідати, наприклад, Романа Сущенка. Ніхто ж не говорить про те, що він не є громадянином України. Ми надали тій стороні вже три документи (щодо зустрічі з Романом), сьогодні готуємо подачу четвертого. Вони не мають права нам відмовити.

Коли ви поїхали до Сенцова у Лабитнангі,  Москалькова стверджувала, що візит був порушенням домовленостей, без узгодження з нею. Чому не узгодили?

9-го червня відбувся телефонний зв’язок між президентами України і РФ. Під час розмови була досягнута домовленість, що без будь-яких попередніх умов слід допустити до усіх політв’язнів, які на території РФ і тимчасово окупованого Криму, Уповноваженого ВР з прав людини України, тобто мене. Також було домовлено, щоби і Тетяну Москалькову, Уповноважену президента РФ з прав людини допустити до російських громадян, які знаходяться в Україні, і яких вони хочуть відвідати. Того ж дня, 9 червня, я надала пані Москальковій наш список. Ми з нею поговорили і домовилися, що надамо одна одній план візитів. 11-го червня я надала цей документ. 15-го червня у моїх планах було записане відвідування Олега Сенцова у Лабитнангі. Ми з нею розмовляли 13-го червня. Під час цього спілкування вона сказала, що не може мене особисто зустріти 14-го червня, коли я приїжджаю, але зустрічатиме керівник її апарату і з ним можна буде обговорювати план візиту. 14-го червня я повідомила її, що план візитів зроблений таким чином, щоби відвідати Олега Сенцова. Україна, і наш президент зокрема, виконали усі свої обіцянки.

Як можна пояснити те, що попри домовленості, ви не змогли потрапити до Олега Сенцова?

Розумієте, пані Москалькова, попри всю мою повагу до неї, сама не ухвалює рішення. І зараз, коли я з нею розмовляла, вона сказала: «Щодо вашої пропозиції я зараз писатиму листа до тих органів, які ухвалюють рішення. Чекатиму рішення цих органів».

Чому російська сторона спочатку погодила один список ув’язнених, яких має відвідати Москалькова, але потім розширила його?

Не Москалькова формувала цей список. Чому з’явився новий? Це не до мене питання, а до МЗС Російської Федерації. Я думаю, що це просто затягування і блокування виконання домовленостей президентів. От і все.

(для перегляду натисніть на зображення)

Чи відомий вам перелік тих людей, яких має намір відвідати Тетяна Москалькова, хто вони?

Так, безумовно цей список відомий.

Скількох ув’язнених українців ви маєте намір відвідати у Росії і про які часові рамки йдеться?

Спочатку було 34 наших в’язнів, російська сторона представила таку ж кількість. Потім російська сторона змінила список, представила оновлений з 50 людей. 23 червня у суботу наше МЗС надіслало нову ноту до МЗС Російської Федерації, у нашому списку в’язнів, яких ми хочемо відвідати, вже значилися 59 осіб. І як я можу планувати те, коли з ними зустрінуся, якщо я із жодною людиною ще не зустрілася? Тут нічого не можна планувати. Ми думали, що наших 34 в’язнів встигнемо відвідати до 23 червня, і надавали їм такий план. Але його не погодили, ми нічого не можемо з ними (з російською стороною) зробити. Ми тільки намагаємося достукатися і до пані Москалькової, і до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ). Сьогодні їм два листи надіслали. Все тому, що надходить дуже суперечлива інформація щодо стану здоров’я і Олега Сенцова, і Володимира Балуха.

Стан Олега Сенцова погіршується. Чи пропонуватимете йому й іншим українським в’язням, які голодують, просити помилування, аби врятувати життя і здоров’я?

Я, на жаль, сама не можу звернутися із таким проханням до президента РФ. Я написала листа, попросила пані Москалькову, щоби вона звернулася до президента Путіна про помилування в’язнів. Але з цього приводу я не отримала від неї ніякої відповіді. Олег Сенцов відмовився просити Путіна про помилування.

У ЗМІ з’являлися повідомлення про те, що нібито готується великий обмін ув’язнених між Україною і Росією. Зокрема, першим про це написав головний редактор «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов. Що вам відомо про цей план?

Треба його спитати про те, що він повідомив.

Чи є у вас контакти з нашими кримськими в’язнями, яких Росія обвинувачує у намірах здійснити теракт у Криму і чи є у вас плани відвідати окупований півострів?

Зараз ми з’ясовуємо інформацію про голодування мами Євгена Панова. До хлопців, які утримуються в Криму, я не можу потрапити.

Якщо українські в’язні перебувають у Криму, а ви не можете їх відвідати, яким чином їм можна допомогти?

Хто може туди поїхати, потрібно поїхати і допомогти.

Кого маєте на увазі? Адвокатів, родичів?

Є люди, які можуть пересуватися. На жаль, я не можу. Може будь-яка людина, яка зацікавлена в тому, щоби Україна була вільною державою. Правозахисники, наприклад.

Чи зверталися вас родичі і близькі бранців Кремля, яких окупанти утримують у Криму?

Ви знаєте, до мене не потрібно звертатися, я Уповноважена Верховної Ради з прав людини і я сама, навіть якщо мене не просили, таку допомогу обов’язково повинна надати.

Ігор Котелянець, брат Євгена Панова, у інтерв’ю «Главкому» розповів, що нова команда Уповноваженого Верховної Ради з прав людини не має з українськими в’язнями у Криму такої ж взаємодії, яка була з попереднім омбудсменом.

Якщо Ігор хоче, він може до нас звернутися. Ми, безумовно, з усіма контактуємо. Мій контактний телефон відомий усім. Можете надати йому цей номер телефону. Я буду дуже вдячна, щоби він зателефонував.

Михайло Глуховський, «Главком»

Читайте також інтерв’ю брата політв’язня Євгена Панова: Або ми домовимося з Медведчуком, або наші родичі помруть

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: