МЗС Угорщини про підписання Порошенком мовного закону: сподіваємось на Зеленського

МЗС Угорщини про підписання Порошенком мовного закону: сподіваємось на Зеленського

У МЗС Угорщини повторили раніше озвучені тези про те, що мовний закон «утискає права національних меншин»

Угорські дипломати назвали закон таким, що «відповідає духові Петра Порошенка»

Міністерство закордонних справ Угорщини 16 травня оприлюднило заяву щодо підписання президентом України Петром Порошенком закону «Про функціонування української мови як державної».

Угорські дипломати назвали закон таким, що «відповідає духові Петра Порошенка», і висловили сподівання, що із новообраним президентом Володимиром Зеленським зможуть вирішитися «проблемні питання» щодо угорської нацменшини в Україні.

«Ми зацікавлені у відновленні врівноважених і дружніх відносин між Угорщиною та Україною, і сподіваємося, що новообраний президент буде відкритий до цього», – йдеться у заяві.

У заяві угорського зовнішньополітичного відомства повторили раніше озвучені тези про те, що мовний закон «утискає права національних меншин, тому що відбирає вже раніше надане право на використання рідної мови».

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон про мову.  За закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 5670-д) проголосувало 278 народних депутатів. Президент Порошенко пообіцяв підписати ухвалений закон відразу після надходження його на підпис.

Водночас, того ж дня народні депутати від Опоблоку зареєстрували у Верховній Раді два проекти постанови про скасування закону про функціонування української мови як державної.

Спікер Верховної ради України Андрій Парубій 14 травня підписав «мовний закон» - законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. 

16 травня закон про мову був офіційно опублікований у газеті «Голос України»

Він набуває чинності 16 липня, а деякі його норми - пізніше.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів

    Читайте також

    Дата публікації новини: