На арсеналі в Ічні знаходилося 69,5 тис. тонн боєприпасів, – Полторак

На арсеналі в Ічні знаходилося 69,5 тис. тонн боєприпасів, – Полторак

За словами очільника Міноборони, наразі на території арсеналу спостерігається задимлення

На момент вибухів на військовому арсеналі в Чернігівській області знаходилося 69,5 тис. т боєприпасів. Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак в ході засідання уряду. 

За словами Полторака, перші вибухи на арсеналі сталися вчора, 9 жовтня, о 03:20 і після цього персонал арсеналу приступив до ліквідації вибуху.

«Практично весь особовий склад, який був опитаний, показав, що перші вибухи були в 03:20 одночасно, одразу на трьох сховищах. Після цього о 03:46 відбулися ще 6 вибухів на різних сховищах. Це відбувалося по всьому периметру. Це відбувалося, на наш погляд, для того, щоб не дати нам можливості ефективно боротися з подією і локалізувати розповсюдження підривів снарядів та боєприпасів», - сказав він.

Він також зазначив, що станом на ранок 10 жовтня до ліквідації наслідків вибухів залучені 5 танків, 3 машини інженерного розгородження, які почали гасіння окремих осередків.

«Інтенсивність вибухів станом на ранок - один вибух на три хвилини. Був іще потужний вибух вночі. Особовий склад приступив до проведення розмінування проходів для проходу техніки», - повідомив Полторак.

За словами очільника Міноборони, наразі на території арсеналу спостерігається задимлення.

«Є ще задимлення на арсеналі, але я думаю, що найближчим часом ми будемо спроможні ліквідувати цю подію. Щодо самого арсеналу. Він є дуже складний, тому що розташований поблизу кордону з РФ, площа його 680 гектари, на ньому розташовано 119 сховищ - із них 40% це відкрита площадка», - додав він.

Полторак також повідомив, що за останні роки з арсеналу у Чернігівській області передислокували на інші бази 56 тис. т боєприпасів.

«На початок 2014 року там знаходилося 125 тис. т боєприпасів. За останні роки ми передислокували на інші бази 56 тис. т боєприпасів…На момент події на сховищі знаходилося 69,5 тис. т боєприпасів, із них здатних до застосування - 43 тис. т, решта - це елементи боєприпасів і боєприпаси, які не стоять на озброєнні ЗСУ, які підлягали утилізації», - додав Полторак.

Нагадаємо, за даними Міноборони, станом на 9 годину ранку у середу, 10 жовтня, інтенсивність вибухів на 6-му арсеналі на Чернігівщині значно знизилась.

Як відомо, у Чернігівській області в ніч на вівторок, 9 жовтня, сталися вибухи на території 6-го арсеналу Міністерства оборони. Закрито повітряний простір у радіусі 20 кілометрів. Призупинений рух залізничного та автомобільного транспорту.

На Чернігівщині було евакуйовано 12,3 тис. осіб.

СБУ вважає, що пожежа на арсеналі сталася внаслідок диверсії. Президент Петро Порошенко у зв’язку з ситуацією на 6-му арсеналі на Чернігівщині закликав Міністерства оборони та закордонних справ звернутися до Північно-Атлантичного Альянсу за допомогою для «реформування системи безпечного збереження боєприпасів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: