В Міноборони заявили, що вибухи на арсеналі на Чернігівщині порідшали

В Міноборони заявили, що вибухи на арсеналі на Чернігівщині порідшали
Фото: ДСНС України

Значне зменшення вибухів та задимленості території арсеналу дозволило оперативному штабу задіяти авіацію та аеророзвідку

Станом на 9 годину ранку у середу, 10 жовтня, інтенсивність вибухів на 6-му арсеналі на Чернігівщині значно знизилась. Про це з місця надзвичайної події повідомив начальник Управління комунікацій та преси Міністерства оборони Олексій Чернобай.

«Наразі фіксуються вибухи боєприпасів з періодичністю один вибух на 10 хвилин», - заявив Чернобай, якого цитує прес-служба Міноборони.

За його словами, значне зменшення вибухів та задимленості території арсеналу дозволило оперативному штабу з ліквідації наслідків задіяти авіацію та аеророзвідку над місцем надзвичайної події.

Зокрема, оперативна група, яку очолює начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил Віктор Муженко та заступник Міністра оборони Ігор Павловський, здійснила обліт території арсеналу та провела моніторинг осередків займання.

«Осередки займання пожежі локалізовано, здійснено аеророзвідку тих осередків, які залишились, і найближчим часом з метою їх гасіння буде застосовано пожежну авіацію ДСНС. Так як періодичність вибухів значно зменшилась, є можливість працювати пожежній авіації. Зокрема, була здійснена повітряна розвідка авіацією ДСНС над територією арсеналу та аеророзвідка за допомогою БПЛА», - повідомив Чернобай.

Зазначається, що до локалізації пожежі також залучена техніка підрозділів ЗСУ. Зокрема, на місці події працюють інженерні машини розгородження (ІМР) та пожежні танки ГПМ-54.

Представник Міноборони зазначив, що на місці надзвичайної події спільно з представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста працюють групи цивільно-військового співробітництва Збройних Сил. Вони надають допомогу місцевому населенню - тим мешканцям, які залишились, та літнім людям. Допомагають їх евакуювати, а також доставляють теплі речі та продуктові набори.

В населених пунктах, прилеглих до місця надзвичайної події, працюють патрулі Військової служби правопорядку ЗСУ з метою упередження можливих випадків мародерства, виявлення можливих залишків боєприпасів та проведення інформування серед місцевого населення про небезпечні предмети.

Нагадаємо, у Чернігівській області в ніч на вівторок, 9 жовтня, сталися вибухи на території 6-го арсеналу Міністерства оборони. Закрито повітряний простір у радіусі 20 кілометрів. Призупинений рух залізничного та автомобільного транспорту.

За фактами вибухів на Чернігівщині військовою прокуратурою Центрального регіону України розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану).

На Чернігівщині було евакуйовано 12,3 тис. осіб.

СБУ вважає, що пожежа на арсеналі сталася внаслідок диверсії. Президент Петро Порошенко у зв’язку з ситуацією на 6-му арсеналі на Чернігівщині закликав Міністерства оборони та закордонних справ звернутися до Північно-Атлантичного Альянсу за допомогою для «реформування системи безпечного збереження боєприпасів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: