На Генасамблеї ООН відбудуться спецдебати щодо окупованого Криму та Донбасу

На Генасамблеї ООН відбудуться спецдебати щодо окупованого Криму та Донбасу
Генеральна асамблея ООН

Спеціальні дебати попередньо заплановані на кінець лютого 2019 року

Наприкінці лютого 2019 року на Генеральній асамблеї ООН відбудуться спеціальні дебати, присвячені ситуації на окупованих українських територіях.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

«Спеціальні дебати з цього питання попередньо заплановані на кінець лютого наступного року», - заявив Єльченко.

Дипломат додав, що можливість призначення таких дебатів з’явилася завдяки включенню восени 2018 року до порядку денного Генасамблеї на 2019 рік окремого пункту, присвяченого питанню України.

«Кожного разу, коли ми хотіли порушити якесь питання у Генасамблеї, нас питали: «А з якого пункту?» Є і загальні пункти, до яких можна було прив’язатися, - підтримання миру і безпеки, мирне врегулювання конфліктів... Але вони всі такі, необособлені. Нам дуже важливо було мати конкретний пункт, який чітко стосується окупованих територій України - Криму та Донбасу. Тепер він є», - сказав Єльченко.

Дипломат зауважив, що рішення про включення цього пункту дуже не подобалося російській делегації, яка щосили намагалася його зупинити.

«Це рішення ми провели через генеральний комітет Генасамблеї, який схвалює порядок денний на весь наступний рік. Без спротиву Росії не обійшлося. Було важко. Адже для росіян це додатковий подразник. Їм це дуже не подобалося», - розповів Єльченко.

За словами Єльченка, дебати призначені саме на кінець лютого не випадково, адже це слушна нагода нагадати про причини і суть російської агресії, якій у ці дні виповниться п’ять років.

Нагадаємо, у грудні Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

Співавторами резолюції виступили 40 країн.

Президент України Петро Порошенко назвав резолюцію ООН важливим кроком на шляху до деокупації Криму.

Як відомо, Російська Федерація, Білорусь, Сербія та ще 16 країн на засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку не підтримали ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: