На Курилах у разі передачі їх Японії з'являться бази США

На Курилах у разі передачі їх Японії з'являться бази США

Курильські острови

Генсекретар Ради національної безпеки Японії Сетаро Яти не виключає такої можливості

Уряд Японії допускає можливість розміщення військових баз США на двох островах південних Курил в разі передачі їх Токіо. Про це, як повідомила в середу газета «Асахі», генсекретар Ради національної безпеки Японії Сетаро Яти заявив 9 листопада на зустрічі в Москві з секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим.

«Така можливість є», - наводить видання відповідь Яти на відповідне питання Патрушева. За даними джерела газети в уряді Японії, «такі слова Яти були абсолютно природними, оскільки при встановленні на островах японського суверенітету, вони автоматично починають підпадати під договір про гарантії безпеки між США і Японією».

В даний час Москва і Токіо ведуть активну підготовку до візиту російського президента Володимира Путіна в Японію, який намічено на 15-16 грудня. Раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков розповів ТАСС, що Москва розраховує на активізацію економічних контактів з Токіо, а тема укладення мирного договору «знаходиться в опрацюванні» на експертному рівні.

Росія і Японія з середини минулого століття з перервами ведуть консультації з питання про вироблення мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою для цього залишається проблема приналежності південної частини Курил. Після закінчення війни весь Курильський архіпелаг був включений до складу СРСР. Належність островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і безлюдні гряди Хабомаї заперечується Японією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: