На території України незаконно встановлено понад 150 польських пам’ятників, - В’ятрович

На території України незаконно встановлено понад 150 польських пам’ятників, - В’ятрович
Фото: 24 канал

В Україні встановлено утричі більше польських пам'ятників, ніж українських у Польщі

Нині понад 150 польських незаконних пам'ятників є на території України і десь близько 50 українських — на території Польщі. Про це в інтерв’ю dt.ua заявив директор Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович.

За його словами, аби припинити «війну» пам’ятників, а саме руйнування їх вандалами як в Україні, так і в Польщі, потрібно, аби дві країни погодилися на формулу «всі - на всі». «Якщо зараз розбиратися — який і коли поставлений, це тільки політизуватиме тему. Ми цієї позиції дотримуємося, хоча чудово розуміємо, що співвідношення в цифрах явно на користь польських пам'ятників», - зазначив історик. Він нагадав, що з цієї проблеми мали відбутися перемовини у Польщі цього вересня, однак так і не відбулися.

Натомість відбулася зустріч на рівні віце-прем'єр-міністра і міністра культури Польщі Пьотра Глінського з міністром культури України Євгеном Нищуком, у якій, зокрема, брали участь представники УІНП. «Пан Глінський запропонував новий формат вирішення проблеми: створити нову міжурядову комісію. Пропозиція не була сприйнята українською стороною, оскільки створення міжурядової комісії — дуже тривалий процес. Ми впевнені, що структури, які уповноважені в Україні і Польщі, ще не вичерпали свого потенціалу», - вважає В’ятрович.

Читайте також: Лукаш Адамський: У Польщі не розуміють, звідки в Україні взявся культ УПА

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: