На виборах до Президії Боснії та Герцеговини переміг проросійський кандидат

На виборах до Президії Боснії та Герцеговини переміг проросійський кандидат
Мілорад Додік переміг на виборах до Президії Боснії та Герцеговини

Моїм девізом на новій посаді буде «Республіка Сербська — понад усе», — прокоментував підсумки виборів Додік

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік, який виступає за вихід автономії зі складу Боснії та Герцеговини, переміг на виборах до Президії Боснії та Герцеговини — вищого колективного органу виконавчої влади, який є аналогом посади президента.

Про це повідомляє BBC.

За словами голови Центрвиборчкому країни Бранко Петріка, явка на виборах 7 жовтня склала 53%.

Від Республіки Сербської на виборах переміг чинний президент автономії. Як зазначає видання, Додік має тісні стосунки з російською владою, а також виступає за вихід Республіки Сербської зі складу Боснії та Герцеговини.

«Ми одержали перемогу, дякую всім, хто голосував за нас. Моїм девізом на новій посаді буде «Республіка Сербська — понад усе», — прокоментував підсумки виборів Додік.

Зазначимо, що членом Президії від хорватів став соціал-демократ Желько Комшич, а від боснійських мусульман — Шефик Джаферович із партії Демократичних дій.

До Президії Боснії та Герцеговини входять троє членів: один від Республіки Сербської і двоє — від Федерації Боснії та Герцеговини (один хорват і один боснійський мусульманин). Посаду голови Президії займає той кандидат, який набрав найбільше голосів на виборах, але кожні вісім місяців на цю посад заступає наступний член Президії.

Рішення Президія ухвалює більшістю голосів, але кожен член цього органу має право «вето» — для цього він має у 3-денний термін передати на розгляд парламенту своє рішення, аби отримати підтримку 2/3 депутатів.

У 1992 році Республіка Сербська була створена як самопроголошена держава після того, як Боснія та Герцеговина ініціювала вихід зі складу Югославії. Однак у 1995 році в межах Дейтонських угод Республіка Сербська увійшла до складу Боснії та Герцеговини.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: