Нацбанк відзвітував: дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в жовтні зменшився

Нацбанк відзвітував: дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в жовтні зменшився

НБУ відзначає, що чисті надходження за фінансовим рахунком у жовтні склали 311 млн дол.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в жовтні 2016 року зменшився до 234 млн дол., що в 1,8 рази краще показника жовтня 2015 року. Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Національного банку України (НБУ).

«Основним чинником скорочення дефіциту стало повернення сальдо рахунку первинних доходів до позитивних значень після здійснення планових виплат відсотків за реструктуризованими єврооблігаціями у вересні», – наголошується в повідомленні.

При цьому підкреслюється, що експорт і імпорт товарів у сезонно скоригованому вираженні залишилися, в основному, незмінними порівняно з вереснем.

Зокрема негативне зовнішньоторговельне сальдо в жовтні покращилося порівняно з вереснем лише на 9,5% – до 546 млн дол., тоді як від'ємне сальдо торгівлі товарами навіть зросло на 3,3% – до 667 млн дол. Експорт товарів збільшився на 4,2% – до 3,02 млрд дол., тоді як імпорт – на 4%, до 3,69 млрд дол.

Нацбанк відзначає, що в жовтні традиційно збільшився експорт зернових, насамперед кукурудзи. Також зріс експорт цукру завдяки виходу на нові ринки збуту і підвищилися поставки газотурбінних двигунів в Індію та Росію.

«Однак через тимчасові труднощі з постачанням сировини та проведення капітальних ремонтів окремими металургійними заводами в жовтні знизився експорт металургійної продукції. Також менше, ніж минулого місяця, був експорт олії за вирахуванням сезонного фактора», – кажуть у НБУ.

За даними банку, продовжилося поступове зниження імпорту інвестиційного призначення. Зокрема другий місяць поспіль спостерігалося скорочення імпорту машин сільськогосподарського призначення через труднощі з реєстрацією сільськогосподарської техніки й активними її закупівлями в попередні періоди.

НБУ також відзначає, що чисті надходження за фінансовим рахунком у жовтні склали 311 млн дол., що в 4,4 рази гірше показника вересня.

«Визначальним для динаміки фінансового рахунку, як і у вересні, залишалося скорочення готівкової валюти поза банками. Іншим впливовим чинником був чистий приплив боргового капіталу. На відміну від попередніх місяців, він надходив як реальний, так і до банківського сектора», – уточнили в НБУ.

При цьому додається, що погашення урядом ОВДП, номінованих в іноземній валюті, що перебувають у власності нерезидентів, що призвело до скорочення пасивів державного сектора на 298 млн дол.

У Нацбанку відзначили, що із завершенням програм рекапіталізації найбільших банків з іноземним капіталом приплив прямих іноземних інвестицій скоротився з 444 млн дол. до 45 млн дол., які були спрямовані виключно у реальний сектор економіки.

В цілому в жовтні платіжний баланс був зведений з профіцитом 91 млн дол., що в 5,2 рази гірше показника вересня 2016 року і в 2,5 рази – показник жовтня 2015 року.

НБУ також зазначає, що всього за підсумками 10 місяців цього року сальдо поточного рахунку було від'ємним у розмірі 2,5 млрд дол., що у 8,4 рази гірше показника 10 місяців минулого року.

«Однак дефіцит поточного рахунку був компенсований чистими залученнями по фінансовому рахунку», – йдеться в повідомленні банку.

Як наслідок, сальдо зведеного платіжного балансу за січень-жовтень 2016 року було позитивним і склало близько 1 млрд дол., що в 4,8 рази краще показника січня-жовтня 2015 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: