«Намісник» незаконної каплиці Московського патріархату, який пішов до суду через Томос, має російський паспорт, - депутат

«Намісник» незаконної каплиці Московського патріархату, який пішов до суду через Томос, має російський паспорт, - депутат

«Цей іноземець вирішив через суд зупинити просування України до отримання права на власну православну церкву», - написав Ігор Луценко

Народний депутат Ігор Луценко Священик прокоментував на своїй сторінці у Facebook  матеіал «Главкома» про Московську церкву в Україні, що продовжує засипати позовами суди через Томос.

За його словами, священик УПЦ Московського патріархату Юрій Харон, на якого оформлена незаконна каплиця біля Національного музею історії у Києві, має російський паспорт.

«На фото - російський паспорт людини, котра хоче позбавити нас Томосу. Іноземний громадянин Юрій Самуїлович Харон, котрий в Україні легендований під іменем «отєц Гєдєон», вирішив через суд зупинити просування України до отримання права на власну православну церкву», - зазначив він, опублікувавши фото позивача.

Водночас Луценко зазначив, що він позивається проти Харона у справі щодо незаконного спорудження каплиці УПЦ МП та реєстрації права власності на території Національного музею історії України.

Як повідомлялося, 19 квітня Рада підтримала звернення Президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні. Відповідне рішення підтримали 268 народних депутатів.

Окружний адміністративний суд Києва 1 жовтня прийняв позов від громадської організації «Неурядова організація верховенство права» до Президента України щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Українській православній церкві. Позивач просить суд установити нібито відсутність компетенції глави держави втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію.

Прес-секретар президента Святослав Цеголко, реагуючи на позов, наголосив, що боротьба за автокефалію Української православної церкви відповідає національним інтересам і є питанням національної безпеки, тож обов'язком, а не правом президента було звернення до Вселенського патріарха щодо надання Томосу.

Як повідомляв «Главком», отець Гедеон єпископ Макарівський УПЦ МП і намісник «Десятинного монастиря» (Юрій Харон) через суд намагається визнати протиправною та скасувати постанову Верховної Ради від 19 квітня 2018 року «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні».

Отець Гедеон засвітився у низці скандалів, зокрема, погрожував директорці музею історії України Тетяні Сосновській «родовим прокляттям до семи поколінь» у разі подальших спроб демонтувати споруду УПЦ МП, аргументувавши  появу самобуду тим, що уся навколишня земля «історично належить» УПЦ МП.

Іще журналісти викрили у намісника «Десятинного монастиря» наявність двох квартир у столиці, а також Porsche Cayenne.

Нагадаємо, що 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії УПЦ.

11 жовтня Вселенський Константинопольський патріархат скасував видане у 1686 році в синодальному листі юридичне зобов'язання, яке надало Московському патріарху право призначати Київського митрополита.

Президент Петро Порошенко вважає це рішення синоду Вселенського патріархату фактичним наданням автокефалії української церкви.

Читайте також: Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: