Онкохворі та ВІЛ-інфіковані з вересня можуть залишитися без ліків. Заява керівника «Медичних закупівель»

Онкохворі та ВІЛ-інфіковані з вересня можуть залишитися без ліків. Заява керівника «Медичних закупівель»

Через конфлікт чиновників онкохворі та ВІЛ-інфіковані пацієнти залишаться без ліків

Стало відомо, коли пацієнти отримають життєво необхідні препарати

Хворі на онкологічні, орфанні (рідкісні) захворювання та ВІЛ-інфіковані вже восени цього року можуть залишитися без ліків. Про це сьогодні повідомив директор держпідприємства «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов.

За його словами,  так склалось через те, що Міністерство охорони здоров’я вчасно не ухвалило низку рішень. Як писав «Главком», у березні стався конфлікт між Жумаділовим та тодішнім очільником МОЗ Іллєю Ємцем.

«Вже у вересні ми прогнозуємо дифіцит препаратів, які використовуються у лікуванні дитячої онкології, а також антиретровірусних препаратів (їх вживають ВІЛ-інфіковані люди)», - розповів Жумаділов.

У ДП «Медичні закупівлі України» «Главкому» уточнили: йдеться про 126 препаратів для онковорих та 25 найменувань антиретровірусних препаратів. Зауважимо: мова саме про безплатне лікування пацієнтів. Протиракові препарати в аптеках ще можна буде придбати, а от ВІЛ-інфіковані та хворі на орфанні захворювання такої можливості у більшості випадків не матимуть.

«За найкращого сценарію – тобто старту процедури закупівель з 1 червня - ці ліки у найкращому випадку з’являться у грудні, або ж навіть у січні-квітні наступного року. Строки зсунулися суттєво», - зазначив Жумаділов і додав, що процедури закупок мали стартувати ще у березні.

Як пояснив директор «Медичних закупівель», по-перше, сама процедура триває певний час: «Відповідно до нової редакції закону про публічні закупівлі, тендер може тривати мінімум два місяці – і це у випадку неоскарження його результатів. Інакше - до навіть до трьох місяців».

По-друге, за словами очільника держпідприємства, після оголошення результатів тендеру компанія-переможець  має розпочати виробництво цих ліків (адже їх виробляють під замовлення, а не постачають зі складу), яке може тривати від трьох до шести місяців. «Це за умов нормальної ситуації у світі із логістичними ланцюгами і виробничими  майданчиками», - підкреслив Жумаділов.

По-третє, за словами директора ДП, довезення ліків до України, їхнє розмитнення, контроль якості,  а також розвезення по регіонах може зайняти від двох тижнів і до місяця. «Якщо підсумувати все це, то виходить, що ліки дійдуть до пацієнтів не раніше грудня», - підкреслив він.

З 1 червня ДП планує закупівлі препаратів для лікування серцево-судинних захворювань. «Наразі у лікарнях є певний складський запас цих медпрепаратів», — зазначив він, але визнав, що препаратів у лікарнях вистачить на 2-3 місяці. Однак, за його словами, причина такої ситуації не стільки у відстроченні закупівель цього річ, скільки у рішеннях, ухвалених минулого року.

Читайте також: Скандал під час чуми. В уряді війна за медичні закупівлі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: