Онуфрій заборонив священикам УПЦ МП брати участь в Об'єднавчому соборі

Онуфрій заборонив священикам УПЦ МП брати участь в Об'єднавчому соборі

Онуфрій «не благословив» УПЦ МП на участь у Об'єднавчому соборі

Фото: УНІАН

У Московському патріархаті заявили, що Вселенський патріарх Варфоломій «не мав права» скликати в Україні церковні зібрання

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій «не благословив» духовенство та вірян УПЦ МП на участь в Об’єднавчому соборі української православної церкви. Таке рішення ухвалив синод УПЦ МП на засіданні 7 грудня.

У Московському патріархаті заявили, що Вселенський патріарх Варфоломій «не мав права» скликати в Україні церковні зібрання, а сам Об'єднавчий собор нібито є незаконним, «оскільки в ньому братимуть участь представники розкольницьких угрупувань».

«У зв’язку з цим єпископату, духовенству, чернецтву і мирянам Української православної церкви брати участь у так званому об’єднавчому соборі не благословляється», - йдеться у документах за результатами рішення синоду.

Вселенський патріарх Варфоломій 12 жовтня 2018 року надіслав листа предстоятелю УПЦ МП Онуфрію з поясненням причин надання Україні автокефальної церкви і закликом прибути на Об’єднавчий собор та взяти участь у ньому.

Вселенський патріарх нагадав, що згідно з історичними даними та архівними документами, Свята Київська митрополія завжди належала юрисдикції Матері Церкви Константинополя, заснована нею як окрема митрополія, що займає 60-ту позицію у списку єпархій Вселенського престолу. А пізніше, місцевий синод у Росії «з невизначеного приводу в односторонньому порядку відсік себе від канонічного авторитету, тобто Святої Великої Церкви Христової (1448), але в місті Києві інші митрополити, законні та канонічні, були послідовно і невпинно поставляємі Вселенською патріархією, оскільки Київське духовенство та миряни не прийняли свого підпорядкування центру з Московії». А в 1685 році московський патріарх власноруч призначив київського митрополита, чим займався Константинополь, таким чином порушивши канони.

Варфоломій також заявив, що після Об'єднавчого собору Онуфрій не зможе носити титул митрополита Київського, хоча і може за нього поборитися, якщо візьме участь у заході.

«Після виборів предстоятеля Української церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул митрополита Київського, котрий, Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року», - написав Варфоломій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: