ООН рекомендує Таджикистану скасувати тести на незайманість

ООН рекомендує Таджикистану скасувати тести на незайманість

Медичні огляди тих, хто збирається в Таджикистані одружитися, були введені в 2016 році

Комітет ООН проти дискримінації жінок закликав владу Таджикистану скасувати тести на незайманість перед вступом у шлюб. Про це повідомляє таджицька служба «Радіо Свобода».

Медичні огляди тих, хто збирається в Таджикистані одружитися, були введені в 2016 році. За офіційною версією, перевіряється, у першу чергу, генетика, щоб в шлюб не вступали близькі родичі або носії генетичних захворювань. Але насправді майбутнє подружжя перевіряють також на ВІЛ, гепатит та інші захворювання, що передаються статевим шляхом. Органи РАЦС не мають права укладати шлюби без пред'явлення медичних довідок про стан здоров'я.

У комітеті ООН проти дискримінації жінок уряду Таджикистану  зазначили, що під час таких медичних обстежень часто проводяться тести на незайманість. Сотні дівчат проходять цю принизливу і хворобливу процедуру щорічно за наполяганням рідних або родичів майбутнього чоловіка. Нерідко огляди призводять до самогубств, якщо лікарі виявляють, що дівчина не цнотлива.

В ООН вважають, що в цій болючій і принизливої практиці немає медичної необхідності, а «інститут незайманості» є шкідливою традицією.

 «Невинність не може залишатися індикатором, що визначає честь людини в XXI столітті, так як він бореться з фундаментальним правом жінки - бути вільною у своєму виборі», - сказано в рекомендаціях ООН.

Документ був опублікований через два тижні після того, як члени Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок в засіданні в Женеві заслухали доповідь Таджикистану. У традиційному таджицькому суспільстві досі вважається, що дівчина до заміжжя повинна бути цнотливою. Тому, якщо чоловік виявить в шлюбну ніч, що вона не незаймана - наречену можуть з ганьбою виставити за двері, а батьки, як правило, відмовляються прийняти дочку назад.

За даними Республіканського центру судмедекспертизи, за перше півріччя 2018 року до них звернулися 22 нареченого, які сумнівалися в невинності своєї нареченої і вимагали її перевірки.

Комітет ООН проти дискримінації жінок також вважає, що Таджикистану слід скасувати покарання за проституцію (вона вважається адміністративним правопорушенням, але для звідників, сутенерів і осіб, що займаються організацією публічних будинків, передбачено кримінальне покарання), а також покінчити з приниженням представників ЛГБТ.

З минулого року МВС Таджикистану початок ставити геїв і лесбіянок на облік, пояснюючи це тим, що представники ЛГБТ, так само, як і ті, хто займається проституцією, схильні до серйозного ризику зараження ВІЛ і входять в групу вразливих верств населення у зв'язку з високим рівнем зміни партнерів. А головний психіатр Таджикистану повідомляв, що в країні "з гарантією" лікують представників ЛГБТ.

Однак начальник Управління гарантій прав людини виконавчого апарату президента РТ Абдуджаббор Сатторзода заявляв, що в Таджикистані випадків порушень прав гомосексуалістів не зафіксовано.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: