Отруєння в Солсбері: ЄС запровадив санкції проти чотирьох росіян

Отруєння в Солсбері: ЄС запровадив санкції проти чотирьох росіян

Крім росіян, санкції вирішили накласти на п’ятьох сирійців та сирійську організацію, що розробляє хімічну зброю

Міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили рішення про запровадження санкцій проти керівника ГРУ РФ та його заступника, а також проти двох офіцерів розвідки.

Про це 21 січня йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Чотирьох росіян вважають «відповідальними за володіння, транспортування та використання в Солсбері (Велика Британія) токсичних нервових агентів 4 березня 2018 року».

Головне управління Генштабу РФ, так зараз називається Головне розвідувальне управління, нині очолює Ігор Костюков (прізвищ в повідомленні Ради ЄС не наводять).

Санкції будуть першими запровадженими в рамках нового режиму обмежувальних заходів ЄС проти використання та розповсюдження хімічної зброї від 15 жовтня 2018 року. Вони також стосуються двох розвідників Олександра Мішкіна і Анатолія Чепіги, обвинувачених Британією в отруєнні колишнього офіцера ГРУ, подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері.

Крім росіян, санкції вирішили накласти на п’ятьох сирійців та сирійську організацію, що розробляє хімічну зброю.

Обмеження зводяться до заборони на в'їзд в ЄС і заморожування активів. Громадянам країн Євросоюзу і зареєстрованим там організаціям заборонено вести справи з цими особами.

В свою чергу Кремль у понеділок заявив, що запровадження Євросоюзом обмежень проти росіян в рамках нового режиму санкцій за застосування хімічної зброї є негативним кроком, який нічого не змінить.

Нагадаємо, у вересні 2018 року прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що в отруєнні колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії звинувачують двох співробітників російської військової розвідки - Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Міністр внутрішніх справ Великобританії заявив, що агенти ГРУ Росії, яких Британія підозрює в отруєнні Скрипалів, будуть заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності Британією або її союзниками, якщо виїдуть за межі Росії.

Боширов і Петров дали інтерв’ю пропагандистському ресурсу Russia Today, де заявили, що їздили в Солсбері як туристи.

Пізніше з розслідування видання The Insider і дослідницької групи Bellingcat стало відомо, що Руслана Боширова насправді звуть Анатолій Чепіга, він є полковником ГРУ і має звання «Героя Росії».

Також журналісти видання The Insider і незалежні розслідувачі Bellingcat дізналися реальне ім'я і справжню біографію другого обвинуваченого в отруєнні Скрипаля, який ховався під ім'ям Олександр Петров.

Як відомо, отруєння Скрипаля та його дочки сталося у березні 2018 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: