Партія Тарути озвучила свою позицію щодо мовного питання

Партія Тарути озвучила свою позицію щодо мовного питання
Голова Київської міської організації політичної партії «Основа» Володимир Колот

Володимир Колот: «Спекуляції на мовному ґрунті лише розколюють суспільство»

Політики, яким немає що відповісти суспільству про встановлення миру в державі, економічний розвиток України, соціальний захист громадян, починають спекулювати на мовних питаннях. Про це заявив під час спілкування із представниками засобів масової інформації голова Київської міської організації політичної партії «Основа» Володимир Колот.

«Особливо виразно ця тенденція простежується під час наближення виборів. На жаль, мовне питання у такому вигляді, як його виносять на обговорення деякі політичні популісти, не сприяє консолідації суспільства.  Політична партія «Основа» виступає за єдину державну мову. Нею має бути українська, якою повинні вільно володіти всі державні службовці і громадяни України,  яку необхідно захищати і розвивати», - заявив він.

Водночас, на переконання Володимира Колота,  в Україні можуть бути запроваджені ще  дві офіційні мови – англійська та російська.  Адже англійська мова в переважній більшості країн світу фактично є мовою міжнаціонального спілкування. Від російської теж не варто відмовлятися, бо її знають практично на всьому пострадянському просторі.

«Надання офіційного статусу цим мовам сприятиме іноземним інвесторам, котрі мають наміри вкладати кошти в економіку нашої держави, - говорить Володимир Колот. - Адже більшість із них є носіями чи вільно користуються саме англійською та російською мовами. Також, обговорюючи це питання, ми вивчали іноземний досвід  тих країн, де є кілька державних мов (приміром, Швейцарія, Іспанія, ПАР), або країн, де поруч із державною застосовуються  офіційні мови (Канада)».

У разі запровадження офіційних мов, у державних установах повинні бути фахівці, які вільно ними володіють та можуть відповідати на звернення громадян. Водночас людям треба залишити вибір на користування тією мовою, яку вони для себе обрали.

«Загалом спекуляції на мовному ґрунті лише розколюють суспільство, а тому за такі дії необхідно запровадити кримінальну відповідальність, - зазначив Володимир Колот. - Зважаючи на це, лідер політичної партії «Основа», народний депутат України  Сергій Тарута ще в квітні цього року зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 8224, яким передбачено внести  зміни до статті 161 Кримінального кодексу України та запровадити кримінальну відповідальність за розпалювання ворожнечі на мовному ґрунті». 

Партія «Основа» послідовно виступає за дотримання права на вільне отримання інформації без цензури. А для цього необхідно запровадити мораторій на перевірку правоохоронними органами засобів масової інформації та на втручання державних структур у діяльність ЗМІ.

«Тиск на ЗМІ з боку держави – надзвичайно небезпечний прецедент, що може перетворити Україну на тоталітарну державу, як це  відбулося в Росії, - вважає Володимир Колот. - Не кажучи вже про те, що санкції, котрі застосовуються до ЗМІ без рішення суду, дискредитують Україну в очах наших міжнародних партнерів». 

Володимир Колот також зазначив, що захист цих та інших фундаментальних прав та свобод людини є наріжним каменем діяльності політичної сили, що знайшли своє відображення в програмі «Принципи поваги».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: